Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Bajaderki /Cake pops

Tą słodycz planowałam zrobić już od dawna. Pierwszy raz byl troszczkę nie udany bo cake popsy spłynęły mi z patyczków ale potem obmyśliłam co i jak powinnam naprawić , zmienić więc efekt wyszedł zdumiewająco przepyszny !
Rady/tipy:

  • Cake popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut roztapiamy 2-3 kostki czekolady ,maczamy w niej końcówki patyczków wbijamy do polowy w kuleczki w znów mrozimy ok 15 minut. Inaczej popsy spłyną z patyczków.  Po oblaniu czekolada wbijamy w styropian (cake pops)
  • Lub nabijamy na patyczki , mrozimy i po oblaniu czekolada kładziemy na talerzyk.
  • albo maczamy cale w czekoladzie bez patyczka (bajaderki)
  • Wszystkie popsy kładziemy na folie spożywczą inaczej przykleja się i nie odejdą w całości.

Skladniki:

  • Biszkopt upieczony 2-3 dni wcześniej 
  • dla leniwych gotowe blaty biszkoptowe
  • 2 serki mascarpone ( 500 g )
  • syropy Victoria's 2-3 łyżeczki (ja użyłam toffi i biała czekolada)
  • Tabliczka czekolady deserowej
  • tabliczka białej czekolady
  • kolorowe posypki
  • patyczki do lizaków lub przepołowione patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

  1. Biszkopt rozdrabniamy tak aby powstały okruszki im drobniej tym lepiej.
  2. Mieszam biszkopt z mascarpone.
  3. rozdzielam masę na pół i dodaje po 2-3 łyżeczki likieru.
  4. Formuje kulki i wkładam na 15 minut do zamrażalnika.
  5. Czekoladę rozdrabniam i topie w kąpieli wodnej.
  6. Wybieramy 1 z 3 możliwości zrobienia kuleczek.
  7. Po oblaniu kuleczki czekoladą delikatnie stukam w nadgarstek dłonią aby nadmiar czekolady spłyną dopiero wtedy obtaczam w posypce inaczej spłynie razem z czekoladą po patyczku lub na talerzyk.
  8. Wkładam do lodówki. 
  9. I gotowe! Proste , szybkie a rozpływa się w ustach jak najlepsza pralinka! Polecam wszystkim bez względu na wiek :D




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty