Bajaderki /Cake pops

Tą słodycz planowałam zrobić już od dawna. Pierwszy raz byl troszczkę nie udany bo cake popsy spłynęły mi z patyczków ale potem obmyśliłam co i jak powinnam naprawić , zmienić więc efekt wyszedł zdumiewająco przepyszny !
Rady/tipy:

  • Cake popsy wkładamy do zamrażalnika na 15 minut roztapiamy 2-3 kostki czekolady ,maczamy w niej końcówki patyczków wbijamy do polowy w kuleczki w znów mrozimy ok 15 minut. Inaczej popsy spłyną z patyczków.  Po oblaniu czekolada wbijamy w styropian (cake pops)
  • Lub nabijamy na patyczki , mrozimy i po oblaniu czekolada kładziemy na talerzyk.
  • albo maczamy cale w czekoladzie bez patyczka (bajaderki)
  • Wszystkie popsy kładziemy na folie spożywczą inaczej przykleja się i nie odejdą w całości.

Skladniki:

  • Biszkopt upieczony 2-3 dni wcześniej 
  • dla leniwych gotowe blaty biszkoptowe
  • 2 serki mascarpone ( 500 g )
  • syropy Victoria's 2-3 łyżeczki (ja użyłam toffi i biała czekolada)
  • Tabliczka czekolady deserowej
  • tabliczka białej czekolady
  • kolorowe posypki
  • patyczki do lizaków lub przepołowione patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

  1. Biszkopt rozdrabniamy tak aby powstały okruszki im drobniej tym lepiej.
  2. Mieszam biszkopt z mascarpone.
  3. rozdzielam masę na pół i dodaje po 2-3 łyżeczki likieru.
  4. Formuje kulki i wkładam na 15 minut do zamrażalnika.
  5. Czekoladę rozdrabniam i topie w kąpieli wodnej.
  6. Wybieramy 1 z 3 możliwości zrobienia kuleczek.
  7. Po oblaniu kuleczki czekoladą delikatnie stukam w nadgarstek dłonią aby nadmiar czekolady spłyną dopiero wtedy obtaczam w posypce inaczej spłynie razem z czekoladą po patyczku lub na talerzyk.
  8. Wkładam do lodówki. 
  9. I gotowe! Proste , szybkie a rozpływa się w ustach jak najlepsza pralinka! Polecam wszystkim bez względu na wiek :D




Popularne posty