Przysmak Hobbita (leśne runo/mech)

W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.Biszkopt ze szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję  Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej typu 450
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 200 ml oleju (z pestek winogron)
  • 450 g odsączonego mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 3 śmietanki 30% każda po 200ml
  •  dwie galaretki ja miałam wiśniową i blue curacao 
  • jedna biała galaretka pinacolada (na klejnoty)
  • 5 łyżek słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy czarny 1-2gramy
Do dekoracji:
  • dwie piernikowe stópki 
  • jeden piernikowy ogon Smauga
  • kilka złotych monet również z piernika
  • barwnik czarny i złoty


Wykonanie:

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich cukier(robot na najwyższych obrotach).
  2. Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam olej potem dodaję mąki i proszek .
  3. Rozmrożony szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby biszkopt nie opadł).
  4. Wlewam biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minut 
  5. Pamięta.j aby dobrze wymieszać szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.
  6. Masa: białą galaretkę rozpuszczam ze szklanką wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia potem umieszczam w lodówce. Pozostałę galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia.
  7. Śmietanki ubijam na sztywno dodaję kakao , barwnik oraz tężejące galaretki.
  8. Z ciasta ścinam wierzch  oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.
  9. Białą galaretkę kroję w kostkę  , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .
  10. Ciasto można posypać również granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie galaretkami lub kakao .  Smacznego :)








Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu
zBLOGowani.pl

Popularne posty