Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Przysmak Hobbita (leśne runo/mech)

W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.Biszkopt ze szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję  Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej typu 450
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 200 ml oleju (z pestek winogron)
  • 450 g odsączonego mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 3 śmietanki 30% każda po 200ml
  •  dwie galaretki ja miałam wiśniową i blue curacao 
  • jedna biała galaretka pinacolada (na klejnoty)
  • 5 łyżek słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy czarny 1-2gramy
Do dekoracji:
  • dwie piernikowe stópki 
  • jeden piernikowy ogon Smauga
  • kilka złotych monet również z piernika
  • barwnik czarny i złoty


Wykonanie:

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich cukier(robot na najwyższych obrotach).
  2. Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam olej potem dodaję mąki i proszek .
  3. Rozmrożony szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby biszkopt nie opadł).
  4. Wlewam biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minut 
  5. Pamięta.j aby dobrze wymieszać szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.
  6. Masa: białą galaretkę rozpuszczam ze szklanką wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia potem umieszczam w lodówce. Pozostałę galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia.
  7. Śmietanki ubijam na sztywno dodaję kakao , barwnik oraz tężejące galaretki.
  8. Z ciasta ścinam wierzch  oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.
  9. Białą galaretkę kroję w kostkę  , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .
  10. Ciasto można posypać również granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie galaretkami lub kakao .  Smacznego :)








Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu
zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty