W nowym roku wena do mnie wróciła :) Za sprawą mojego TŻ oraz tego ciasta.Biszkopt ze szpinakiem powalił mnie na kolana i czym prędzej musiałam go wykonać. A ,że 3 lata czekałam z obejrzeniem Hobbita...Trzeba było jakoś uczcić tą całkiem niezłą produkcję Dla niedowiarków to ciasto jest przepyszne i słodkie( wcale nie smakuję jak rozgotowany szpinak ze szpitala). Polecam to ciacho każdemu!
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej typu 450
- 3/4 szklanki cukru białego
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 200 ml oleju (z pestek winogron)
- 450 g odsączonego mrożonego szpinaku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 3 śmietanki 30% każda po 200ml
- dwie galaretki ja miałam wiśniową i blue curacao
- jedna biała galaretka pinacolada (na klejnoty)
- 5 łyżek słodkiego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- barwnik spożywczy czarny 1-2gramy
Do dekoracji:
- dwie piernikowe stópki
- jeden piernikowy ogon Smauga
- kilka złotych monet również z piernika
- barwnik czarny i złoty
Wykonanie:
- Jajka ubijamy na puszystą masę dodaję do nich cukier(robot na najwyższych obrotach).
- Zmniejszam obroty maszyny , powoli wlewam olej potem dodaję mąki i proszek .
- Rozmrożony szpinak rozdrabniam blenderem , jeszcze raz mocno wyciskam i dodaję do ubitej masy (mieszam na najmniejszych obrotach , można też ręcznie łyżką aby biszkopt nie opadł).
- Wlewam biszkopt do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piekę w 175C przez ok 55 minut
- Pamięta.j aby dobrze wymieszać szpinak inaczej powstaną drobne mokre grudki , sprawdź po 45 minutach patyczkiem ciasto czy jest już upieczone i dostawiaj po 5 minut.
- Masa: białą galaretkę rozpuszczam ze szklanką wody , wylewam do płaskiego naczynia i odstawiam do ostygnięcia potem umieszczam w lodówce. Pozostałę galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia.
- Śmietanki ubijam na sztywno dodaję kakao , barwnik oraz tężejące galaretki.
- Z ciasta ścinam wierzch oraz boki , nakładam na nie tortownice o mniejszej średnicy (lub sztywną folię i zawiązuję mocno sznurkiem) Wylewam masę na ciasto.
- Białą galaretkę kroję w kostkę , wysypuję na masę i delikatnie wciskam łyżką aby była pod powierzchnią . Posypuję całość pokruszoną resztą ciasta. Dekoruję wg uznania .
- Ciasto można posypać również granatem , można też nie używać barwników a masę barwić jedynie galaretkami lub kakao . Smacznego :)
wykonanie po prostu mistrzowskie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńJest genialny, muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńCisto jest naprawdę proste w wykonaniu i sycące. Oraz zdrowe więc polecam serdecznie:) U mnie zniknęło w 1 godzinę
UsuńSzpinak <3
OdpowiedzUsuńDla mnie to ciągle jest Szczerbatek <3
OdpowiedzUsuń