Zdrowy wytrawny sernik z warzywami na ostro

Szybki post na pyszny i praktycznie bez tłuszczowy sernik/pasztet w wersji wytrawnej, Podaję tutaj składniki na 2 formy typu  "keksówka" czas wykonania bez pieczenia ok 20minut.



Składniki:


  • 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • 1kg twarogu z wiaderka ja użyłam President "lekki"
  • 3-4 różyczki świeżego brokuła 
  • 1 duża marchewka ( ponad szklanke startej )
  • 1 spora cebula
  • pół szkalnki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 100g mąki typu 450
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 plastrów szynki typu "polędwica sopocka" (ja użyłam szynki w susz pomidorach)
  • łyżka siemienia lnianego i sezamu do posypania
  • możemy do środka dodać również papryki lub posypać na wierzu
  • przyprawy: sól,pieprz cayenne(o,5łyżeczki),mieszanka ziół śródziemnomorskich*(tutaj link) curcuma, papryka słodka

Wykonanie:
  1. Śmietankę w temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję jajka.
  2. Twaróg przekładam do miski i ubijam na wolnych obrotach z przyprawami. 
  3. marchew i cebulę ścieram na tarce i smażę na 1,5 łyżki oleju, różyczki brokuła kroje na drobne kawałki i dokładam po 10min na patelnię razem z płatkami(jeśli dodajesz papryke zrób to teraz), smaże jeszcze ok 5min i zalewam wodą zostawiam do napęcznienia.
  4. twaróg łaczę razem z warzywami z patelni, po wymieszaniu dodaję ubitą śmietankę tak powstałą masę odstawiam na ok 5min do "przegryzienia" i nadaję jej odpowiedni dla mnie smak.
  5. keksówkę smaruję pozostałym olejem, chleb i szynkę kroję w paski.
  6. Wykładam na dno chleb i przykrywam pierwszą warstwą masy, rozkładam szynkę i zakrywam resztą masy. Resztę piekę w małych foremkach silikonowych o różnych kształtach bądź papilotkach do muffinek
  7. Posypuję z wierzchu siemieniem i sezamem
  8. Piekę ok 55minut zaczynając od 170stopni schodząc do 150C w połowie pieczenia. Małe porcję wystarczy jeśli będziesz piec ok 20minut przy dobrym piekarniku w 170C.
  9. Najlepiej smakuję na ciepło można jeść go również na chlebku jako pasztet. Sernik powinien być intensywny i lekko ostry w smaku Smacznego
*Tej miesznaki ziół używam od lat do różnych potraw jest naprawdę wyjątkowa i warto ją mieć zawsze pod ręką, dostępna jest w aptekach jak i skelepach ze zdrową żywnością, opakowania starcza na długi czas.

Popularne posty