Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Zdrowy wytrawny sernik z warzywami na ostro

Szybki post na pyszny i praktycznie bez tłuszczowy sernik/pasztet w wersji wytrawnej, Podaję tutaj składniki na 2 formy typu  "keksówka" czas wykonania bez pieczenia ok 20minut.



Składniki:


  • 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • 1kg twarogu z wiaderka ja użyłam President "lekki"
  • 3-4 różyczki świeżego brokuła 
  • 1 duża marchewka ( ponad szklanke startej )
  • 1 spora cebula
  • pół szkalnki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 100g mąki typu 450
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 plastrów szynki typu "polędwica sopocka" (ja użyłam szynki w susz pomidorach)
  • łyżka siemienia lnianego i sezamu do posypania
  • możemy do środka dodać również papryki lub posypać na wierzu
  • przyprawy: sól,pieprz cayenne(o,5łyżeczki),mieszanka ziół śródziemnomorskich*(tutaj link) curcuma, papryka słodka

Wykonanie:
  1. Śmietankę w temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję jajka.
  2. Twaróg przekładam do miski i ubijam na wolnych obrotach z przyprawami. 
  3. marchew i cebulę ścieram na tarce i smażę na 1,5 łyżki oleju, różyczki brokuła kroje na drobne kawałki i dokładam po 10min na patelnię razem z płatkami(jeśli dodajesz papryke zrób to teraz), smaże jeszcze ok 5min i zalewam wodą zostawiam do napęcznienia.
  4. twaróg łaczę razem z warzywami z patelni, po wymieszaniu dodaję ubitą śmietankę tak powstałą masę odstawiam na ok 5min do "przegryzienia" i nadaję jej odpowiedni dla mnie smak.
  5. keksówkę smaruję pozostałym olejem, chleb i szynkę kroję w paski.
  6. Wykładam na dno chleb i przykrywam pierwszą warstwą masy, rozkładam szynkę i zakrywam resztą masy. Resztę piekę w małych foremkach silikonowych o różnych kształtach bądź papilotkach do muffinek
  7. Posypuję z wierzchu siemieniem i sezamem
  8. Piekę ok 55minut zaczynając od 170stopni schodząc do 150C w połowie pieczenia. Małe porcję wystarczy jeśli będziesz piec ok 20minut przy dobrym piekarniku w 170C.
  9. Najlepiej smakuję na ciepło można jeść go również na chlebku jako pasztet. Sernik powinien być intensywny i lekko ostry w smaku Smacznego
*Tej miesznaki ziół używam od lat do różnych potraw jest naprawdę wyjątkowa i warto ją mieć zawsze pod ręką, dostępna jest w aptekach jak i skelepach ze zdrową żywnością, opakowania starcza na długi czas.

Komentarze

Popularne posty