Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po t...

Pikantne szaszłyki z kurczaka



Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 obranych pieczarek
  • Pół małej cukinii(ok 10 cm kawałek)
  • Opakowanie szynki typu Schwarzwaldzka
  • Pół papryki
  • Do marynaty: 2 łyżki sosu z papryczek piri-piri, bazylia, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy
  • Patyczki bambusowe namoczone wcześniej w zimnej wodzie
Wykonanie:
  1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę ok 3 cm kawałki
  2. Oddzielam nóżki od kapeluszy pieczarek a kapelusze kroję na 3 części, cukinie w połówki plastrów, paprykę w kostkę
  3. Plastry szynki kroję na 4 części
  4. Mięso z kurczaka i warzywa marynuję ok 1 h lub ekspresowo 15 minut
  5. Każdy kawałek mięsa zawijam w kawałek szynki i nabijam na patyczki naprzemiennie z warzywami
  6. Ja smażyłam na patelni grillowej moje szaszłyki ok 2 min z każdej strony i smarowałam wierzch resztą marynaty. Na grillu będą piekły się troszkę dłużej tak samo w piekarniku nastawionym na 220 C ok 10-15 minut
  7. Podałam na szybko z frytkami i marchewką w zasmażce z cebulką

Komentarze

Popularne posty