Gryczane sushi z cukini

Po kilkunastu godzinach pracy kiedy chcemy zjeść coś na szybko...Czasem się nie udaję np: wbijając dziurawe jajko do ryżu... I co wtedy moi drodzy? Co wtedy... Wyciągamy to co pod ręką i po 20minutach mamy coś pysznego i zdrowego oraz oryginalnego! Pomysł przyszedł sam w trakcie robienia.



Składniki:

  • pół szklanki gryczanego pesso
  • 2 łyżki twarogu półtłustego
  • jedna nieduża cukinia
  • ząbek czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy
Wykonanie:
  1. Pół cukinii kroimy w plastry, drugie pół w długie wąskie paski, solimy
  2. pesso zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem
  3. Plastry cukinii smażymy na oliwie z obu stron pod przykryciem aż zmięknie, drugą część smażymy z pieprzem i mieszanką ziół do kuchni włoskiej.
  4. Pesso kiedy napęcznieje mieszamy z twarogiem, wyciśniętym czosnkiem, solą pieprzem i posiekaną drobno pietruszką.
  5. Na talerzu układamy wcześniej podsmażone paski z cukinii
  6. W plastry cukinii zawijamy nasz farsz i kładziemy na talerzu, dekorujemy drobno posiekanym pomidorkiem a'la czerwony kawior
  7. I gotowe Itadakimasu 




zBLOGowani.pl

Popularne posty