Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Gryczane sushi z cukini

Po kilkunastu godzinach pracy kiedy chcemy zjeść coś na szybko...Czasem się nie udaję np: wbijając dziurawe jajko do ryżu... I co wtedy moi drodzy? Co wtedy... Wyciągamy to co pod ręką i po 20minutach mamy coś pysznego i zdrowego oraz oryginalnego! Pomysł przyszedł sam w trakcie robienia.



Składniki:

  • pół szklanki gryczanego pesso
  • 2 łyżki twarogu półtłustego
  • jedna nieduża cukinia
  • ząbek czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy
Wykonanie:
  1. Pół cukinii kroimy w plastry, drugie pół w długie wąskie paski, solimy
  2. pesso zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem
  3. Plastry cukinii smażymy na oliwie z obu stron pod przykryciem aż zmięknie, drugą część smażymy z pieprzem i mieszanką ziół do kuchni włoskiej.
  4. Pesso kiedy napęcznieje mieszamy z twarogiem, wyciśniętym czosnkiem, solą pieprzem i posiekaną drobno pietruszką.
  5. Na talerzu układamy wcześniej podsmażone paski z cukinii
  6. W plastry cukinii zawijamy nasz farsz i kładziemy na talerzu, dekorujemy drobno posiekanym pomidorkiem a'la czerwony kawior
  7. I gotowe Itadakimasu 




zBLOGowani.pl

Komentarze

Popularne posty