Paprykowy krem ze smażonej dyni + naleśniczki curry z farszem szpinakowym

Jesień już jest z nami od jakiegoś czasu, aby dania na talerzu nie był nudne i bez barwne dzisiaj zaserwuję wam krem z dyni w akompaniamencie rozgrzewających przypraw, papryki oraz naleśniczków z kurkumą curry oraz szpinakiem.


Święto dyni okazało się sporym sukcesem ponieważ w kategorii "pierogi i pierożki z dyni " zajęłam 1 miejsce. Jeszcze przyjdzie czas kiedy wrzucę przepis ale najpierw muszę doczekać się zdjęć pierożków. Oto ja i mój chrzestny.Taki zbieg okoliczność, że oboje ubraliśmy typowo dyniowe kolory :) Nie mylcie z Paniami po lewej i prawej stronie ;)







 No to zaczynamy kucharzenie !


Składniki:

  • KREM
  • 0,5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce
  • 2 mocno dojrzałe czerwone papryki
  • 1 biała papryka
  • 1 spora cebula
  • łyżka masła
  • 0,5 litra bulionu z kury
  • łyżka mąki ryżowej
  • sól,pieprz zioła tajlandzkie/curry
  • NALEŚNIKI
  • kubek letniego mleka 1,5%
  • 1 jajko
  • ok 1 szklanki mąki
  • sól, pieprz, curry, kurkuma
  • FARSZ*
  • kubek mrożonego szpinaku
  • twaróg półtłusty  0,5 kostki
  • 1 duży ugotowany  ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • DEKORACJA
  • pestki dyni
  • mozzarella z ziołami
  • ser typu cheddar
  • posiekane paski naleśników
Wykonanie:
  1. Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.
  2. Dynie z papryką smażymy jakiś czas na maśle, kiedy dynia robi się już miękka dodajemy cebulę oraz sól, zioła tajlandzkie/curry
  3. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.
  4. szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z twarogiem, ziemniakiem i przyprawami.
  5. do miękkich warzyw dolewam bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję pieprzu oraz 1 łyżkę mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.
  6. Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy pestki dyni i sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .
  7. Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak makaronem, propozycja podania na zdjęciach.
*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.
**Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.
Francja od kuchni - konkurs! Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy

Popularne posty