Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Paprykowy krem ze smażonej dyni + naleśniczki curry z farszem szpinakowym

Jesień już jest z nami od jakiegoś czasu, aby dania na talerzu nie był nudne i bez barwne dzisiaj zaserwuję wam krem z dyni w akompaniamencie rozgrzewających przypraw, papryki oraz naleśniczków z kurkumą curry oraz szpinakiem.


Święto dyni okazało się sporym sukcesem ponieważ w kategorii "pierogi i pierożki z dyni " zajęłam 1 miejsce. Jeszcze przyjdzie czas kiedy wrzucę przepis ale najpierw muszę doczekać się zdjęć pierożków. Oto ja i mój chrzestny.Taki zbieg okoliczność, że oboje ubraliśmy typowo dyniowe kolory :) Nie mylcie z Paniami po lewej i prawej stronie ;)







 No to zaczynamy kucharzenie !


Składniki:

  • KREM
  • 0,5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce
  • 2 mocno dojrzałe czerwone papryki
  • 1 biała papryka
  • 1 spora cebula
  • łyżka masła
  • 0,5 litra bulionu z kury
  • łyżka mąki ryżowej
  • sól,pieprz zioła tajlandzkie/curry
  • NALEŚNIKI
  • kubek letniego mleka 1,5%
  • 1 jajko
  • ok 1 szklanki mąki
  • sól, pieprz, curry, kurkuma
  • FARSZ*
  • kubek mrożonego szpinaku
  • twaróg półtłusty  0,5 kostki
  • 1 duży ugotowany  ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • DEKORACJA
  • pestki dyni
  • mozzarella z ziołami
  • ser typu cheddar
  • posiekane paski naleśników
Wykonanie:
  1. Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.
  2. Dynie z papryką smażymy jakiś czas na maśle, kiedy dynia robi się już miękka dodajemy cebulę oraz sól, zioła tajlandzkie/curry
  3. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.
  4. szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z twarogiem, ziemniakiem i przyprawami.
  5. do miękkich warzyw dolewam bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję pieprzu oraz 1 łyżkę mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.
  6. Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy pestki dyni i sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .
  7. Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak makaronem, propozycja podania na zdjęciach.
*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.
**Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.
Francja od kuchni - konkurs! Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy

Komentarze

Popularne posty