Jesień już jest z nami od jakiegoś czasu, aby dania na talerzu nie był nudne i bez barwne dzisiaj zaserwuję wam krem z dyni w akompaniamencie rozgrzewających przypraw, papryki oraz naleśniczków z kurkumą curry oraz szpinakiem.
Święto dyni okazało się sporym sukcesem ponieważ w kategorii "pierogi i pierożki z dyni " zajęłam 1 miejsce. Jeszcze przyjdzie czas kiedy wrzucę przepis ale najpierw muszę doczekać się zdjęć pierożków. Oto ja i mój chrzestny.Taki zbieg okoliczność, że oboje ubraliśmy typowo dyniowe kolory :) Nie mylcie z Paniami po lewej i prawej stronie ;)
No to zaczynamy kucharzenie !
Składniki:
- KREM
- 0,5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce
- 2 mocno dojrzałe czerwone papryki
- 1 biała papryka
- 1 spora cebula
- łyżka masła
- 0,5 litra bulionu z kury
- łyżka mąki ryżowej
- sól,pieprz zioła tajlandzkie/curry
- NALEŚNIKI
- kubek letniego mleka 1,5%
- 1 jajko
- ok 1 szklanki mąki
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- FARSZ*
- kubek mrożonego szpinaku
- twaróg półtłusty 0,5 kostki
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- DEKORACJA
- pestki dyni
- mozzarella z ziołami
- ser typu cheddar
- posiekane paski naleśników

Wykonanie:
- Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.
- Dynie z papryką smażymy jakiś czas na maśle, kiedy dynia robi się już miękka dodajemy cebulę oraz sól, zioła tajlandzkie/curry
- W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.
- szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z twarogiem, ziemniakiem i przyprawami.
- do miękkich warzyw dolewam bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję pieprzu oraz 1 łyżkę mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.
- Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy pestki dyni i sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .
- Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak makaronem, propozycja podania na zdjęciach.

*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.
**Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.
Komentarze
Prześlij komentarz