Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Słodka sałatka z selerem naciowym i jagodami goji

Szybka i tryskająca samymi witaminami sałatka z dodatkową ilością szczęścia może i niekoniecznie zdrowego... majonezu. Jednak jeśli używamy majonezu raz na jakiś czas a słoik starcza nam na kilka miesięcy..Lub więcej... nie musimy się go bać, alee walory smakowe a zdrowie ciężki wybór prawda.? Jakie metody stosujecie na "głoda"? Co wam pomaga gdy np:rzucacie palenie papierosów?

Jagody goji wszyscy rozpisują się o ich cudownych właściwościach, i dlatego zapraszam do lektury (tutaj kliknij )oraz do spróbowania tych małych diamencików.


Składniki:

  • garść jagód goji
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • puszka ananasów w plastrach
  • cały pęczek selera naciowego 
  • szklanka orzechów włoskich
  • dwa dojrzałe granaty
  • opcjonalnie łyżka majonezu+3 łyżki śmietany 12%
  • Wersja fit z jogurtem naturalnym
  • dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu 
Wykonanie:
  1. żurawinę i jagody moczę we wrzątku ok 100ml
  2. ananasa i selera kroję w drobne paski
  3. orzechy po obraniu rozgniatam na małe kawałki
  4. odcedzam mieszankę owoców z wody
  5. obieram granaty, zaczynam od odcięcia końcówek potem odcinam boki i obieram jak pomarańcz.
  6. Wszystko ze sobą mieszam dodaję świeżo mielonego pieprzu i majonezu
  7. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty