Lukier ( icing) królewski ubijany i płynny z białek i pierniczki bożonarodzeniowe


Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Z ubitymi białkami jest puchaty a roztrzepany widelcem gładki i lejący. Lukier zastyga dosyć szybko, nawilża ciasteczka dzięki temu stają się miękkie i nadaję się świetnie do sklejania domków z piernika. Dzięki ubijanemu lukrowi możemy tworzyć imitację śniegu. 

Składniki (ok 200 pierników)



  • 3 białka oddzielone i wstawione do lodówki dzień wcześniej
  • 250 gr cukru pudru z glukozą
  • 250 gr cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki aromatu ja dodałam pomarańczowy
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:
  1. białka ubijam ok 30 sec po czym dodaję sok z cytryny. Ubijam aż powstanie lekka piana.
  2. Mikser włączam na małe obroty i stopniowo dodaję cukru pudru.
  3. Ubijam tak długo aż uzyskam gładką i świecącą masę na średnich obrotach
  4.  Puchaty lukier uzyskamy ubijając biała.
  5.  Lejący lukier uzyskamy bez ubijania białek 
  6. Jeżeli ma być gęsty dodajemy więcej cukru jeżeli płynny soku z cytryny
  7. korowanie: potrzebny będzie nam patyczek bambusowy , woreczek , szpryca lub zwinięty stożek z papieru. Najbardziej polecam mini szpryce silikonowe świetnie się je myję, szybko i sprawnie( dziękuję J ) 
  8. Ubity lukier dzielimy na mniejsze porcje i barwimy, przykrywamy wilgotną ściereczką aby nam nie wysechł. Jeżeli zaczyna zbytnio gęstnieć dodajemy kilka kropel cytryny.
  9. Jeśli chcemy pokryć równo całą powierzchnię pierniczków najpierw szprycą obrysowujemy rant a dopiero potem zalewamy środek dzięki temu unikniemy zbędnego rozlewania się lukru.
  10. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM CZYTELNIKOM!!!! :D
Do tego przepis na bożonarodzeniowe pierniczki dojrzewające

Składniki:



  • 1kg maki
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła(250 gr)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 przyprawy do piernika
  • imbir
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, roztopione masło i miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać mąki). Odstawić na noc.
  Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym  mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej ciastka będą się rozpadać).  Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180°C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne.
TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę jabłka powoduje ono miękniecie ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do ciastek i wymieniać jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)


 https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta

Popularne posty