Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Lukier ( icing) królewski ubijany i płynny z białek i pierniczki bożonarodzeniowe


Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Z ubitymi białkami jest puchaty a roztrzepany widelcem gładki i lejący. Lukier zastyga dosyć szybko, nawilża ciasteczka dzięki temu stają się miękkie i nadaję się świetnie do sklejania domków z piernika. Dzięki ubijanemu lukrowi możemy tworzyć imitację śniegu. 

Składniki (ok 200 pierników)



  • 3 białka oddzielone i wstawione do lodówki dzień wcześniej
  • 250 gr cukru pudru z glukozą
  • 250 gr cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki aromatu ja dodałam pomarańczowy
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:
  1. białka ubijam ok 30 sec po czym dodaję sok z cytryny. Ubijam aż powstanie lekka piana.
  2. Mikser włączam na małe obroty i stopniowo dodaję cukru pudru.
  3. Ubijam tak długo aż uzyskam gładką i świecącą masę na średnich obrotach
  4.  Puchaty lukier uzyskamy ubijając biała.
  5.  Lejący lukier uzyskamy bez ubijania białek 
  6. Jeżeli ma być gęsty dodajemy więcej cukru jeżeli płynny soku z cytryny
  7. korowanie: potrzebny będzie nam patyczek bambusowy , woreczek , szpryca lub zwinięty stożek z papieru. Najbardziej polecam mini szpryce silikonowe świetnie się je myję, szybko i sprawnie( dziękuję J ) 
  8. Ubity lukier dzielimy na mniejsze porcje i barwimy, przykrywamy wilgotną ściereczką aby nam nie wysechł. Jeżeli zaczyna zbytnio gęstnieć dodajemy kilka kropel cytryny.
  9. Jeśli chcemy pokryć równo całą powierzchnię pierniczków najpierw szprycą obrysowujemy rant a dopiero potem zalewamy środek dzięki temu unikniemy zbędnego rozlewania się lukru.
  10. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM CZYTELNIKOM!!!! :D
Do tego przepis na bożonarodzeniowe pierniczki dojrzewające

Składniki:



  • 1kg maki
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła(250 gr)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 przyprawy do piernika
  • imbir
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, roztopione masło i miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać mąki). Odstawić na noc.
  Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym  mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej ciastka będą się rozpadać).  Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180°C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne.
TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę jabłka powoduje ono miękniecie ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do ciastek i wymieniać jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)


 https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta

Komentarze

Popularne posty