Leniwa kolacja czyli batat zapiekany z jajkiem i mozarellą

 Kiedy za oknami czai się już powoli mrok, wiesz, że wracając z pracy, aura nie będzie sprzyjać wymyślaniu kolorowych dań oraz rozmyślaniach nad kolejną sałatką...No bo sezon wakacyjny przecież już minął :) Nic bardziej mylnego, nadal może być zdrowo i smacznie. Niezbyt kaloryczny trochę fit, wkrada się on! Pomarańczowy, słodki, niby ziemniak Pan Batat. Czas wykonania może się wydawać długi, ale nic bardziej mylnego zaraz po powrocie do domu rozkrój bataty ( sztuka na głowę) wrzuć do piekarnika i niech się pieką około godziny,a Ty w tym czasie relaksuj się z herbatką pod kocykiem. To co do dzieła? 


Przedstawiam dwie wersje 1 batat na osobę pół na kolację a druga część na obiad


Składniki:

  •  duży batat
  • jajko
  • kulka mozarelli
  • 10 plasterków krakowskiej z kurczaka
  • świeża natka pietruszki
  • szczypiorek
  • skórka z cytryny
  • kilka plasterków masła ok. łyżeczki
  • sól, pieprz/cayenne, papryka ostra
  • szklanka wody
Wykonanie:

  • Rozetnij bataty na pół, umieść w brytfannie, podlej szklanką wody i oprósz je solą,piecz w 180 stopniach ok.40 min-1 h do miękkości.
  • Po upieczeniu ziemniaki wydrąż do połowy, zostawiając dookoła 1 cm miąższu 
  • szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż
  • Resztę miąższu wymieszaj z drobno posiekaną pietruszką, połówką mozarelli, przyprawami i połową krakowskiej.
  • Połówki batata posyp pieprzem.

  • Do jednej części nałóż gotowy farsz, posyp pietruszką, nałóż cieniutkie plasterki masła i zetrzyj skórkę z cytryny

  • Drugą część batatów wyłóż plasterkami mozarelli, jajko wbij do szklanki, najpierw nałóż żółtko do środka i dolewaj białko do brzegów wydrążonej łódeczki, posyp resztą szynki oraz dużą ilością szczypiorku
  • Piecz około  13-15 minut na 190 stopni
  • Smacznego!




Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty