Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Leniwa kolacja czyli batat zapiekany z jajkiem i mozarellą

 Kiedy za oknami czai się już powoli mrok, wiesz, że wracając z pracy, aura nie będzie sprzyjać wymyślaniu kolorowych dań oraz rozmyślaniach nad kolejną sałatką...No bo sezon wakacyjny przecież już minął :) Nic bardziej mylnego, nadal może być zdrowo i smacznie. Niezbyt kaloryczny trochę fit, wkrada się on! Pomarańczowy, słodki, niby ziemniak Pan Batat. Czas wykonania może się wydawać długi, ale nic bardziej mylnego zaraz po powrocie do domu rozkrój bataty ( sztuka na głowę) wrzuć do piekarnika i niech się pieką około godziny,a Ty w tym czasie relaksuj się z herbatką pod kocykiem. To co do dzieła? 


Przedstawiam dwie wersje 1 batat na osobę pół na kolację a druga część na obiad


Składniki:

  •  duży batat
  • jajko
  • kulka mozarelli
  • 10 plasterków krakowskiej z kurczaka
  • świeża natka pietruszki
  • szczypiorek
  • skórka z cytryny
  • kilka plasterków masła ok. łyżeczki
  • sól, pieprz/cayenne, papryka ostra
  • szklanka wody
Wykonanie:

  • Rozetnij bataty na pół, umieść w brytfannie, podlej szklanką wody i oprósz je solą,piecz w 180 stopniach ok.40 min-1 h do miękkości.
  • Po upieczeniu ziemniaki wydrąż do połowy, zostawiając dookoła 1 cm miąższu 
  • szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż
  • Resztę miąższu wymieszaj z drobno posiekaną pietruszką, połówką mozarelli, przyprawami i połową krakowskiej.
  • Połówki batata posyp pieprzem.

  • Do jednej części nałóż gotowy farsz, posyp pietruszką, nałóż cieniutkie plasterki masła i zetrzyj skórkę z cytryny

  • Drugą część batatów wyłóż plasterkami mozarelli, jajko wbij do szklanki, najpierw nałóż żółtko do środka i dolewaj białko do brzegów wydrążonej łódeczki, posyp resztą szynki oraz dużą ilością szczypiorku
  • Piecz około  13-15 minut na 190 stopni
  • Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty