Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Antipasti z bakłażana i pieczarek


Składniki:
  • 1 mały bakłażan
  • 8 pieczarek
  • 50g serka mascarpone
  • 50g serka śmietankowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól , 
  • grubo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • olej z pomidorów suszonych
Wykonanie:

Bakłażana kroimy na plastry a z pieczarek usuwamy nózki , solimy i zostawiamy na około 15minut. pomidory i czosnek siekamy drobno i dodajemy do serków , dolewamy łyżkę oliwy z pomidorów , przyprawiamy. Warzywa odsączamy z nadmiaru wody recznikiem papierowym lub czystą lnianą ściereczką. Smażymy na patelni grillowej . Ostudzone bakłażany smarujemy gotową masą i zawijamy w ruloniki , pieczarki faszerujemy i posypujemy sładką papryką lub arabiatą.


Komentarze

Popularne posty