Chłodnik litewski z botwinki
Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po t...
jejku, rewelacja! bardzo, bardzo podoba mi się pomysł na muffiny. osobiście uwielbiam połączenie kurczaka, sera feta i szpinaku :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje , rowniez uwielbiam to polaczenie:) Bede jeszcze eksperymentowac ze zdrowymi muffinki więc zapraszam do obserwowania:D
UsuńCiekawy zestaw dodatków.
OdpowiedzUsuńsuper. dzięki za przepis. szukałam czegoś takiego na sobotnie spotkanie ze znajomymi. świetne, że są podzielne a jednocześnie syte poprzez dodanie kurczaka. bardzo dziękuję za proporcje
OdpowiedzUsuńProsze bardzo:) Cieszy mnie , że moglam pomóc :)
Usuń