Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Przystawka - kuleczki i rurki z serka topionego o smaku Tandoori masala ze słonecznikiem


Witam was jak podoba się nowy layout?:) Dzisiaj coś na szybko i aromatycznie z moją jedną z dwóch ulubionych przypraw



  • 3 serki topione (Topi)
  •  słonecznik łuskany
  • przyprawa Tandoori masala
  • pieprz
  • ok 15-20 plasterków szynki konserwowej
  • świeża pietruszka


Wykonanie:

Włączamy najmniejszy palnik na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie , wrzucamy słonecznik i prażymy ok 1-2 min , wkrajamy serki topione , dodajemy przypraw wg uznania. Podgrzewamy ok 3-4 min aż masa zacznie się rozpływać (ciągle mieszamy) Po tym czasie patenie zdejmujemy z ognia ,siekamy pietruszkę i dodajemy do masy. Gdy serek przestygnie zawijamy w szynkę i gotowe . Sposób na kuleczki. Czynność powtarzamy tylko nie łączymy serka ze słonecznikiem. Po przestygnięciu masy moczymy ręce w czystej wodzie i formujemy kuleczki , które obtaczamy w słoneczniku bądź orzechach :) Wykonanie ekspresowe ok 15-20 minut







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty