Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sałatka z pora - kurczakiem w panierce i suszonymi pomidorami


  • Jeden duży por
  • 5-6 pomidorów suszonych z oliwy
  • puszka kukurydzy
  • zarodki pszenne 
  • garść łuskanej dyni 
do kurczaka:
  • 1 filet pokrojony na małe paseczki
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • sól,pieprz,ostra papryka , tandoori masala
  • olej



Wykonanie:
Umytego i pokrojonego kurczaka przyprawiamy pamiętając o tym , że por jest dość ostry sam w sobie. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody i wsypujemy mąkę  tyle aby ciasto było bardzo gęste ale nie kluchowate, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, do rondelka wlewamy olej rzepakowy na ok 2-3 mm kurczaka wrzucamy do talerza dokładnie obtaczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju nie za dużo aby za bardzo nie obniżyć temperatury w garnku i robiąc 30 sec odstępy od następnej partii , osuszamy ręcznikiem papierowym kurczaka z tłuszczu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy pora na cieniutkie paseczki i obsypujemy łyżeczką cukru i gnieciemy(jeśli smak jest dla was za ostry można go przelać gorącą wodą na sitku odcedzić i wtedy dodać cukru) wsypujemy kukurydzę dolewając kilka łyżek słodkiej wody , pomidora kroimy na małe paseczki a dynię prażymy na patelni aż spęcznieje , 2-3 łyżki oliwy z pomidorów również wlewamy do sałatki . kurczaka kroimy na kawałki i wszystko razem mieszamy dekorujemy zarodkami pszennymi. Smacznego

Komentarze

  1. Proszę dodać banerek, nie tylko zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka ze palce lizac :) ide na zakupy, online mam przepis na obiad - lekki i pożywny, w sam raz na cieple wiosenne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty