Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Tarta jesienna z porem i groszkiem z winem białym Celebro


ciasto:
  • 1 jajko
  • 150 gram masła lub margaryny
  • ok 2 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli
farsz:
  • 3 średnie pory
  • 1 pudełeczko groszku
  • 200 gram boczku wędzonego
Zalewa:

  • 4 całe jajka
  • 330 ml śmietany 12%
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa/kwiat muszkatołowy
Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej siekamy , dodajemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , jajka i zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki.

Na stolnice wysypujemy trochę mąki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm . Wkładamy do formy ,( pamiętajmy o tym , że ciasto kruche musi być "luźne" jeżeli je za bardzo rozciągniemy to boki się skurczą i opadną. Nakłuwamy widelcem spód , kładziemy folie aluminiową lub papier i wysypujemy specjalne kuleczki do pieczenia lub ,groch ,ryż. wtedy ciasto wyrośnie równomiernie)
Pory i boczek kroimy drobno , boczek podsmażamy najpierw potem dorzucamy pora a na minutę przed zdjęciem z gazu groszek.
Zalewa jest bardzo prosta wszystkie składniki ze sobą mieszamy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej.
Ciasto podpiekamy przez 15 minut w 180 C  na złoty kolor po czym dodajemy farsz i zalewamy naszą mieszanką i  w 170 C podpiekamy przez 20 min aż jajko się zetnie. Podawać z winem Celebro białym :)

Komentarze

  1. uwielbiam tarty! Wszystkie są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne zestawienie, musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W samą porę- w niedzielę jadłam tartę ze szpinakiem i stwierdziłam, że muszę się nauczyć piec tarty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest naprawdę proste a ja uwielbiam tarty ze wszystkim! :) Pierwszy raz jadłam własnie ze szpinakiem w restauracji i umarłam dla niej!:D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty