Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Cake pops bananowe z posypką o smaku mango Delecta

Cake pops/ciasto na patyku stały się moimi ulubionymi słodkimi przekąskami na różne przyjęcia. Od momentu kiedy na urodzinach mojej siostry wszyscy znajomi byli wniebowzięci tymi małymi słodkimi kuleczkami i bezwzględnie zażądali kolejnych porcji na inne okazję, wzięłam sobie te słowa do serca. Aż pewnego razu nadarzyła się kolejna okazja na przyjęcie, koleżanka miała zły humor jednak wiedziałam jak jej go poprawić. Kiedy wkroczyłam na "salony" z podstawką pełną niebiańskich kuleczek oczy jej się zaświeciły, a i po kilku cake pops humor i nastawienie miała  lepsze.Oto moja krótka opowieśc jak to magiczne kulki uratowały komuś dzień:D
 Dodatek maczku mango bardzo poprawiło smak i dodało nutkę orientu.


Składniki: Na ok 51 sztuk
  • Biszkopt upieczony 2-3 dni wcześniej 500 gr
  • lub/i biszkopty 250 gr
  •  mascarpone  500 g 
  • syrop smakowy 4-6 łyżek
  • jeden banan
  • polewy do ciast białą i mleczna
  • kolorowe posypki
  • patyczki do cake pops
Wykonanie:
  1. biszkopty blenduje na pył. dodaję syropu oraz mascarpone.
  2. banana rozgniatam i podgrzewam w rondelu aż zrobi się pure, dodaję do mieszanki.
  3. Formuję nie duże kulki i wkładam do zamrażalnika  na 30 minut.
  4. Roztapiam polewy wg instrukcji przygotowuję patyczki i posypki ok 5 min przed wyjęciem cake pops.
  5. Patyczki maczam w polewie, nabijam kulki i wkładam do zamrażalnika na 5 minut.
  6. Po tym czasie oblewam polewami wg fantazji resztę ciasteczek i od razu obsypuję maczkiem z delecty ponieważ polewa szybko tężeję.
  7. Po przygotowaniu całego deseru wkładamy lizaki do lodówki i wystawiamy na stojaczku zaraz przed przyjściem gości. Im zimniejsze tym lepsze
  8. Do obsypania użyłam maczku z serii dekorada o smaku mango




Piecz... ot tak... prosto z serca!

Komentarze

Popularne posty