Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Clafoutis z brzoskwiniami bez glutenu i laktozy

 Clafoutis to ulubiony deser ze środkowej Francji a właściwie z regionu Limousin. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym proste rustykalne desery.Deser w konsystencji przypomina gęsty budyń lub klasycznego zakalca. Tradycyjnie wykonuję się go z czereśniami lub wiśniami, jednak poza sezonem moja propozycja z brzoskwiniami nada się idealnie na jesienne wieczory, które śmiało można zastąpić śliwkami. Jeżeli mamy kwaśne owoce możemy je uprzednio podsmażyć z cukrem. Piecz w naczyniu ceramicznym bądź żaroodpornym .

Na 4-6 osób

Składniki:

  • 500 gram obranych i wypestkowanych brzoskwiń 
  • 100 gram mąki ryżowej
  • 50 gram mąki z ciecierzycy
  • 70 gram cukru
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • garść płatków migdałowych 
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • 180 gram (opakowanie) 18% śmietanki kokosowej (ja użyłam Planton z Lidla)
  • 100 mililitrów mleka roślinnego
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • plaster masła do nasmarowania naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni/ gazowy na 4-5
  • Nasmaruj naczynie, wyłóż owoce na dno i posyp 3 łyżeczkami cukru.
  • Ubij jajko ze szczyptą soli oraz 50 gramami cukru na wysokich obrotach.
  • Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj śmietankę, mleko oraz aromat.
  • Następnie dodaj mąki oraz proszek do pieczenia, ubijaj jeszcze 3 minuty żeby ciasto się napowietrzyło.
  • Gotowe ciasto wylej na owoce
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut po tym czasie posyp migdałami i piecz jeszcze 10-15 minut
  • Wyjmij clafoutis z piekarnika posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
  • Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty