Dziś przedstawiam ciekawą alternatywę dla ketchupu. Od dawna brakowało mi czegoś
innego aby urozmaicić posiłki, jakiś oryginalny dodatek , do kanapek, mięs oraz
niedzielnych grzanek w jajku. Sos jest intensywnie paprykowy o delikatnie dymnym aromacie papryki, słodkawy z wyczówalną nutą ostrości octu. W kupnych produktach często występuja składy, które
porażają ilością produktów. Natomiast w tych czasach coraz więcej osób ma
alergie na podstawowe produkty. U mnie niedawno po kilku latach walki z
uczuleniami okryłam, że nie mogę spożywać np; czosnku, oregano,chilli, kukurydzy
oraz wielu innych przypraw, warzyw, owoców, ryb oraz mięs. Na tym etapie
odczulania, które potrwa pół roku lub więcej kupno gotowego sosu graniczy wręcz
z cudem. Dlatego jeżeli jesteście na diecie rotacyjnej/ eliminacyjnej polecam
gorąco!
Składniki:
- 9 dużych czerwonych papryk
- szalotka
- 2 garści/12 dojrzałych śliwek węgierek
- cukier, sól, pieprz czarny/chilli(dla spragnionych mocy)
- ocet
- olej z pestek winogron
- liśc laurowy
- 400 ml wody
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik na 190 stopni /gazowy ustaw na 6
- papryki umyj i osusz, pokrój w połówki i usuń gniazda nasienne
- papryki ułóż na blasze skórką do dołu i spryskaj olejem.
- piecz ok.40 minut do momentu aż papryka zmięknie a skóra zacznie widocznie odstawać i lekko czernieć.
- Po upieczeniu przełóż do garnka i szczelnie zakryj na 30 minut.
- w międzyczasie śliwki rozkrój na pół usuń pestki i smaż z łyżeczką oleju do zrumienienia pod koniec dodaj pokrojoną szalotkę i 2 łyżeczki cukru.
- kiedy cukier się rozpuści mieszaj energicznie śliwki, które już powinny być miękkie z odchodzącą skórką, ściągnij patelnie z ognia w momencie aż zauważysz, że syrop z owoców się zarumienia.
- obierz paprykę ze skóry, powinna odchodzić bez żadnego problemu.
- pokrój w kostkę całość wrzuć na patelnie ze śliwkami, dolej wodę, dodaj przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
- całość przetrzyj przez sito lub zmiksuj na gładką masę w blenderze
- przelej sos na patelnie i dodaj cukru lub octu jeżeli ketchup jest zbyt mało intensywny w smaku.
- Na koniec dodaj łyżkę skrobi wymieszaną z wodą aby sos utworzył bardziej zwartą konsystencje.
- Całość przelej do małych słoiczków i zagotuj
- Smacznego!


Komentarze
Prześlij komentarz