Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Ketchup z pieczonej papryki i karmelizowanych śliwek

Dziś przedstawiam ciekawą alternatywę dla ketchupu. Od dawna brakowało mi czegoś innego aby urozmaicić posiłki, jakiś oryginalny dodatek , do kanapek, mięs oraz niedzielnych grzanek w jajku. Sos jest intensywnie paprykowy o delikatnie dymnym aromacie papryki, słodkawy z wyczówalną nutą ostrości octu. W kupnych produktach często występuja składy, które porażają ilością produktów. Natomiast w tych czasach coraz więcej osób ma alergie na podstawowe produkty. U mnie niedawno po kilku latach walki z uczuleniami okryłam, że nie mogę spożywać np; czosnku, oregano,chilli, kukurydzy oraz wielu innych przypraw, warzyw, owoców, ryb oraz mięs. Na tym etapie odczulania, które potrwa pół roku lub więcej kupno gotowego sosu graniczy wręcz z cudem. Dlatego jeżeli jesteście na diecie rotacyjnej/ eliminacyjnej polecam gorąco!
Składniki:
  • 9 dużych czerwonych papryk
  • szalotka
  • 2 garści/12 dojrzałych śliwek węgierek
  • cukier, sól, pieprz czarny/chilli(dla spragnionych mocy)
  • ocet
  • olej z pestek winogron
  • liśc laurowy
  • 400 ml wody
  • łyżka skrobi ziemniaczanej 
Wykonanie:

  • Nagrzej piekarnik na 190 stopni /gazowy ustaw na  6
  • papryki umyj i osusz, pokrój w połówki i usuń gniazda nasienne
  • papryki ułóż na blasze skórką do dołu i spryskaj olejem.
  • piecz ok.40 minut do momentu aż papryka zmięknie a skóra zacznie widocznie odstawać i lekko czernieć.
  • Po upieczeniu  przełóż do garnka i szczelnie zakryj na 30 minut.
  • w międzyczasie śliwki rozkrój na pół usuń pestki i smaż z łyżeczką oleju do zrumienienia pod koniec dodaj pokrojoną szalotkę i 2 łyżeczki cukru.
  • kiedy cukier się rozpuści mieszaj energicznie śliwki, które już powinny być miękkie z odchodzącą skórką, ściągnij patelnie z ognia w momencie aż zauważysz, że syrop z owoców się zarumienia.
  • obierz paprykę ze skóry, powinna odchodzić bez żadnego problemu.
  • pokrój w kostkę całość wrzuć na patelnie ze śliwkami, dolej wodę, dodaj przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  • całość przetrzyj przez sito lub zmiksuj na gładką masę w blenderze
  • przelej sos na patelnie i dodaj cukru lub octu jeżeli ketchup jest zbyt mało intensywny w smaku. 
  • Na koniec dodaj łyżkę skrobi wymieszaną z wodą aby sos utworzył bardziej zwartą konsystencje.
  • Całość przelej do małych słoiczków i zagotuj
  • Smacznego!













Komentarze

Popularne posty