Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pączki ekspresowe z jabłkiem na tłusty czwartek

Tłusty czwartek jedno z najsłodszych polskich świąt. Nie zawsze mamy czas na stanie w kolejce do ulubionej cukierni dlatego przedstawię Wam mój sposób na ekspresowe pączusie z jabłkami.Do tego zapraszam na mój nowy instagram (ita_ekspresowo) gdzię będę wrzucać szybkie rolki z wykonaniem poszczególnych przepisów.  Pączki możemy wykonać na dwa sposoby w głębokim tłuszczu lub jako racuchy w nieco lżejszej wersji. Ilość składników podana na ok. 20 sztuk. 


Składniki:

  • 300 gram pokrojonych jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 15 gram masła lub oleju kokosowego
  • 70 gram mąki typu 450
  • 70 gram mąki żytniej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wyciągam kilka godzin wcześniej z lodówki, używam kwaśnych jabłek dla przełamania smaku.
  2. Jabłka obieram i kroje w małą kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam, aby puściły sok.
  3. Oddzielam żółtka od białek, żółtka mieszam z odciśniętymi z nadmiaru soku jabłkami, mlekiem, rozpuszczonym i przestudzonym tłuszczem, solą, dodaję mąki i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ubijam białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, na koniec dodaję cukier, aby piana była bardziej zwarta, mieszam delikatnie łyżka po łyżce z gotową masą.
  5. Rozgrzewam w małym garnku olej, wykładam łyżką stołową pączusie ok.4 na jedną partię i smażę do uzyskania brązowego koloru z każdej strony. Na koniec posypuję cukrem pudrem i serwuję jeszcze ciepłe. Smacznego






















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty