Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

II MAGGIczne poduszeczki z ziemniaków z pieczonym kurczakiem ekspresowo

Pomysł na to danie chodził za mną już od dawna , i w końcu miałam czas na jego realizację :) A jest prosty i jeżeli macie juz ugotowane ziemniaki dzień wczesniej to czas wykonania zajmuję ok 30min porcja na 4 osoby.

Skaładniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 250-350ml mleka 3,2%
  • 1/3 kostki masła jeśli nie musicie dbac o linie a chcecie miec prawdziwe aksamitne purre dajcie całą kostkę
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki maggi
  • sól , pieprz
Do kurczaka:
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka , curry i mieszanki ziół włoskich
  • łyżka oliwy , łyżeczka masła
 przyprawinie ziemików
 marynujące sie kurczę
gotowa mieszanka puree
 po 5 min w piecu




Wykonanie:
Kurczaka myjemy , czyścimy , kroimy i przyprawiamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i obkładamy masłem , odkładamy na chwilę. Ziemniaki tłuczemy na gładko lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy przyprawy , posiekany szczypiorek , masło i mleko wszystko mieszamy. Jeśli ziemniaki sa wyjątkowo suche dodajemy więcej mleka żeby osiągnęły dość kremową konsystencje. Bierzemy woreczek wycinamy z nim ok 2cm otwór na rogu , wkładamy tam purre i na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe poduszeczki możemy je posypać odrobiną słodkiej papryki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C ziemniaki wkładamy na górę a kurczaka na dół, pieczemy 20-25min ,mięso mieszamy co 5min aby równomiernie się zarumieniło.Po 15 minutach roztopionym tłuszczem z kurczaka smarujemy poduszeczki dizęki temu zrobią się bardziej rumiane i nabiora ciekawego smaku. Do tego dodajemy sałatkę ja użyłam 1 sałaty masłowej , 2 pomidory , 2 ogórki gruntowe , 2 rzodkiewki nie dodaję żadnego dresingu.Smacznego!

Ps: to już setny wpis na moim blogu :) Bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedzanie i komentowanie!:D


Komentarze

  1. o matko robię to we wtorek !<3 jeju czardozieju:) wyglad super!
    Z kurczęciem nie mam nigdy problemów, ale nie umiem za bardzo przyrządzić wołowiny, która tu jest duzo tansza...Masz jakąś radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowinka jest spoko mam przepis na zrazy z których tez możesz zrobić sos. Znajde i ci podrzuce przepis :)

      Usuń
    2. super - ja jeśli chodzi o wołowine to potrafię tylko zrobić z niej cokolwiek jak jest zmielona. Próbowałam bitki, ale wyszły mi gumiaste i mimo wielu przypraw bez smaku...

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty