Na imprezę jak znalazł 5 różnych wersji jedno ciasto i sos a sukces murowany! W skład wchodzą:
- roll dog
- mini pizzerki
- pizza muffin
- mini calzone
- pizza minimum
Od jakiegoś czasu bardzo spodobało mi sie eksperymentowanie z mąką kukurydzianą , która ma wiele ciekawych i smacznych zastosowań. A ciasto na pizze z jej dodatkiem bardziej się rwie , ma ładny kolor i jest chrupiące:) Więc zaczynamy pichcić! Łyżki w dłoń! Czas potrzebny do realizacji ok 1-2 godzin zależy od waszej szybkości i czy chcecie aby ciasto wyrosło. Porcje na gości ok 7-8 osób.
Składniki na zaczyn:
- 14g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej ok 170-180g
- 200 ml mleka
- 100ml wody gazowanej
- lubczyk świeży ja użyłam 8 średnich liści
- duża szczypta soli
- 2 jajka
Składniki na sos i dodatki :
- 12 plastrów salami
- 4 plastry szynki Swacrwaldzkiej
- 7-8 plasterków szynki najepiej drobiowej
- pół bakłażana
- pół puszki kukurydzy
- pomidory w puszce
- maggi w płynie
- pieprz
- zioła do kuchni włoskiej
- świeæa bazylia
- mozzarella kuleczki
- żóty ser
- olej
- małe krótkie kabanosy
Wykonanie:
W dużej misce rozrabiamy rozczyn i zostawiamy na ok 15minut. Po tym czasie dolewamy mleka , wody ,wbijamy jajko . Najpierw dodajemy mąkę kukurydzianą potem pszenną , ciasto wyrabiamy i zostawiamy na 15-30min w tym czasie kroimy składniki na sos : salami , szynkę , bakłażana , podsmażamy , dodajemy pomidory , kukurydzę , przyprawy. W tym wypadku maggi zastępuję nam sól. I gotujemy sos ok 10minut aby nadmiar wody odparował. Możemy dodać pół łyżeczki mąki rozrobionej z wodą aby sos zgęstniał odrobinę a my nie będziemy się martwić wypływającym sosem i mokrym zakalcowatym ciastem. Kiedy ciasto odrobine podrośnie przystępujemy do wycinania wzorów;


Z rozwałkowanego na ok 3-4mm ciasta, foremką w kształcie serca (lub prostokąt 5x8cm) wycinamy 6 serduszek nakładamy po łyżeczce sosu wkładamy kabanosa, kawałek mozzarelli i zawijamy , Kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wysmarowaną odrobiną oleju . Rollo smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi , oliwy oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180C
Z ciasta rozwałkowanego na 2-3mm wycinamy małe krążki , rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową wysmarowanej olejem i smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy oraz ziół włoskich. Podpiekamy je 5minut w 180C poczym nakładamy po łyżeczce sosu i kawałku szynki szwarcwaldzkiej pieczemy jeszcze 15minut. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.
z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok 5cm na środku kładziemy sos lub kawałki żółtego sera zawinięte w szynkę szwardzwaldzką skropioną maggi. sklejamy boki. Smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180 C. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.
Z ciasta rozwałkowanego na 5bmm wykrawam "kwiatki" . smaruję oliwą blaszkę muffinkową i wykładam otwory ciastem które podpiekam 5bminut w piekarniku nastawionym na 180C. Do podpieczonych muffinek nakładam sos i wciskam w środek po jednej mozzarellce. Przykrywam ciastem wykrojonym w gwiazdki , smaruje mieszanką jak wyżej i piekę jeszcze 15 minut.
Smacznego.
jeju jakie ty masz super pomysły - idealne dla mnie bo szybkie, tanie i proste!
OdpowiedzUsuńZ nudów różne rzeczy przychodzą do głowy ^^ A pizzerki kiedyś w mniejszej wersji były w "Rarytasie" naszej stargardzkiej piekarni ciasteczek pamietasz? Te wszystkie trójkąciki z makiem itp?:)
Usuńfaktycznie! pysznosci do piwka to były!
Usuńyum ;D
OdpowiedzUsuńxoxo
Urszula
www.fashfab.blogspot.com
Obserwujemy?