Chłodnik litewski z botwinki
Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po t...
o matko robię to we wtorek !<3 jeju czardozieju:) wyglad super!
OdpowiedzUsuńZ kurczęciem nie mam nigdy problemów, ale nie umiem za bardzo przyrządzić wołowiny, która tu jest duzo tansza...Masz jakąś radę?
Wołowinka jest spoko mam przepis na zrazy z których tez możesz zrobić sos. Znajde i ci podrzuce przepis :)
Usuńsuper - ja jeśli chodzi o wołowine to potrafię tylko zrobić z niej cokolwiek jak jest zmielona. Próbowałam bitki, ale wyszły mi gumiaste i mimo wielu przypraw bez smaku...
Usuń