III MAGGIczne przekąski w 4 wersjach o smaku pizzy


Na imprezę jak znalazł 5 różnych wersji jedno ciasto i sos a sukces murowany! W skład wchodzą:


  1. roll dog
  2. mini pizzerki
  3. pizza muffin
  4. mini calzone
  5. pizza minimum 
Od jakiegoś czasu bardzo spodobało mi sie eksperymentowanie z mąką kukurydzianą , która ma wiele ciekawych i smacznych zastosowań. A ciasto na pizze z jej dodatkiem bardziej się rwie , ma ładny kolor i jest chrupiące:) Więc zaczynamy pichcić! Łyżki w dłoń! Czas potrzebny do realizacji ok 1-2 godzin zależy od waszej szybkości i czy chcecie aby ciasto wyrosło. Porcje na gości ok 7-8 osób.


Składniki na zaczyn:
  • 14g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej ok 170-180g
  • 200 ml mleka
  • 100ml wody gazowanej
  • lubczyk świeży ja użyłam 8 średnich liści
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
Składniki na sos i dodatki :

  • 12 plastrów salami
  • 4 plastry szynki Swacrwaldzkiej
  • 7-8 plasterków szynki najepiej drobiowej
  • pół bakłażana 
  • pół puszki kukurydzy
  • pomidory w puszce
  • maggi w płynie
  • pieprz
  • zioła do kuchni włoskiej
  • świeæa bazylia
  • mozzarella kuleczki
  • żóty ser
  • olej
  • małe krótkie kabanosy

Wykonanie:
W dużej misce rozrabiamy rozczyn i zostawiamy na ok 15minut. Po tym czasie dolewamy mleka , wody ,wbijamy jajko . Najpierw dodajemy mąkę kukurydzianą potem pszenną , ciasto wyrabiamy i zostawiamy na 15-30min w tym czasie kroimy składniki na sos : salami , szynkę , bakłażana , podsmażamy , dodajemy pomidory , kukurydzę , przyprawy. W tym wypadku maggi zastępuję nam sól. I gotujemy sos ok 10minut aby nadmiar wody odparował. Możemy dodać pół łyżeczki mąki rozrobionej z wodą aby sos zgęstniał  odrobinę a my nie będziemy się martwić wypływającym sosem i mokrym zakalcowatym ciastem. Kiedy ciasto odrobine podrośnie przystępujemy do wycinania wzorów;




  • Roll dogi:
Z rozwałkowanego na ok 3-4mm ciasta, foremką w kształcie serca (lub prostokąt 5x8cm) wycinamy 6 serduszek nakładamy po łyżeczce sosu wkładamy kabanosa, kawałek mozzarelli i zawijamy , Kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wysmarowaną odrobiną oleju . Rollo smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi , oliwy  oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180C


  • Mini pizzerki:
Z ciasta rozwałkowanego na 2-3mm wycinamy małe krążki , rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową wysmarowanej olejem i smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy  oraz ziół włoskich. Podpiekamy je 5minut w 180C poczym nakładamy po łyżeczce sosu i kawałku szynki szwarcwaldzkiej pieczemy jeszcze 15minut. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.

  • Mini calzone
 z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok 5cm na środku kładziemy  sos lub kawałki żółtego sera zawinięte w szynkę szwardzwaldzką skropioną maggi. sklejamy boki. Smarujemy mieszanką zrobioną z jajka , łyżeczki maggi łyżeczki, oliwy  oraz ziół włoskich pieczemy 20minut. w temperaturze 180 C. Jedną minutę przed wyjęciem ciasteczek posypujemy pizzerki drobno startym serem lub parmezanem.



  • Pizza muffin 
Z ciasta rozwałkowanego na 5bmm wykrawam "kwiatki" . smaruję oliwą blaszkę muffinkową i wykładam otwory ciastem które podpiekam 5bminut w piekarniku nastawionym na 180C. Do podpieczonych muffinek nakładam sos i wciskam w środek po jednej mozzarellce. Przykrywam ciastem wykrojonym w gwiazdki , smaruje mieszanką jak wyżej i piekę jeszcze 15 minut.






Smacznego.

Popularne posty