Zupa krem ze słodkich ziemniaków z chrupiącą kołderką nachos

Uwielbiam dania , które są połączeniem słodyczy i ostrości a ten krem taki jest najpierw czujemy delikatny i słodki smak batatów z kukurydzą który po przełknięciu zamienia się w małe piekiełko do tego ciągnący ser i niesamowicie chrupiące nachos na wierzchu. A wykonanie jest banalne , proste i daję niesamowitą satysfakcję z jedzenia . Piszę ten post podczas wyrastania chleba na zakwasie mam nadzieję ,że będę mogła pokazać wam efekt końcowy :) Zapraszam do polubienia mojej strony w prawym górnym rogu ;)

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 duże marchewki
  • 4 szalotki
  • puszka kukurydzy
  • łyżka masła
  • woda /  bulion
  • łyżka ostrej i słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka cayenne 
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki kminku
  • miseczka rozgniecionych nachosów 
  • ser żółty nie przytłaczający smakiem najlepiej gouda
  • drobno posiekany cienki szczypiorek
Wykonanie:

  1. Pokrojone w kosteczkę bataty i startą  marchew smażymy na maśle po 5 minutach dodajemy cebulę.
  2. Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je litrem wody , dodajemy kukurydzy gotujemy ok 30 min .
  3. przyprawiamy , oczywiście każda z przypraw może być użyta w mniejszej lub większej ilości.
  4. gotujemy jeszcze 30 minut i miksujemy po przestygnięciu , mój krem był bardzo gęsty jeśli chcecie uzyskać bardziej "zupną" konsystencję po zmiksowaniu dolejcie wody i podgotujcie.
  5. Rozgniecione nachosy podpiekam  w mikrofali ok 1 minute ale w usuwam je ze środka talerza tworząc gniazdko wtedy się nie spalą.
  6. zupę nalewam do miseczek i posypuję ją startym na drobnych oczkach serem oraz szyczypiorkiem  
  7. ciepłe nachosy  podaję w misce obok aby każdy dodał sobie ich tyle na ile ma ochotę oraz dzięki temu nie rozmiękną się zanim przystąpimy do rozkoszowania się kremem

Popularne posty