Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Heart pops walentynkowe kruche ciasteczka w białej czekoladzie

Przepis jak na podstawowe ciast kruche + barwnik spożywczy różowy + pół łyżeczki sody

Wykonanie:


  1. ciasto zagniatamy razem z barwnikiem dodajemy taką ilość jaką uznamy za stosowną .Można zastąpić go sokiem z buraków i dodać więcej mąki.
  2. Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki
  3. wyciągamy po kawałku dzięki czemu ciasto będzie zawsze schłodzone ,nie wałkujemy zbyt dużo razy.
  4. Ja użyłam kilku wykrojników jednak najbardziej mi się spodobały standardowe serduszka
  5. (Dodatkowo mam wycięte różne serca za pomocą lasera ze sklejki , użyłam dwóch serduszek wyciętych z wzorem do odciskania ich na moich ciasteczkach)
  6. kładę jedno serduszko na blasze dociskam patyczek bambusowy , smaruję białkiem i na wierzch kładę ciasto z odciśniętym wzorem. delikatnie przyciskam boki aby nie popsuć wzoru.
  7. Piekę 20 minut w 180 C
  8. Rozpuszczam białą czekoladę w kąpieli parowej(nie to nie jest pomyłka naczynia nie zanurzam w wodzie inaczej białą czekolada by się spaliła)
  9. oblewam płynną masą każde ciastko i delikatnie potrząsam aby nadmiar spłynął z powrotem do miski
  10. Dekoruję kolorowymi posypkami
  11. odstawiam do zastygnięcia
  12. "kreseczki" robię szybkimi ruchami łyżki
  13. serduszka wbijam w gąbkę florystyczną czerwoną przykrytą folią aby czekolada jej nie ubrudziła.
  14. Podaję w wazoniku jako przystawkę do deseru
  15. ciasteczka możemy nadziać twardą marmoladą jak do pączków lub suszonymi owocami ja użyłam mango.
Słodkie Walentynki 2014 Walentynkowa kolacja we dwoje

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty