Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Cham w karocy kombinacja "Mozzarella in carrozza" z serem smażonym

Witajcie! Mam nadzieję ,że za niedługo będę mogła się z wami czymś podzielić ważnym dla mnie. A tymczasem cicho sza ;)
Dlaczego cham(ang .ham-szynka) w karocy ? Bo zimą wiemy o tym ,że kilogram czy dwa mogą się przypałętać ,oczywiście nie wiadomo skąd ;) A ten "ham" jest tak dobry ,tak bardzo dobry...

Składniki:
  • 4 kromki chleba 
  • jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • plasterek szynki
  • jedna mała szalotka
  • bułka tarta
  • pomidor
  • rukola
  • masło klarowane do smażenia
smażony ser:
  • 50 g sera  radamera
  • kminek

Wykonanie:
Przygotowuję jak  mozarella in carozza tylko w tym przypadku odkrawam same skórki.
Do środka wkładam zrolowaną szynkę z szalotką pokrojoną w cienkie krążki .Obtaczam w jajku i bułce dwukrotnie i smażę do zarumienienia .Starty na grubych oczkach ser umieszczam na małej patelni przy gazie włączonym na minimum , dodaję kminku ok pół płaskiej łyżeczki. Powoli mieszając aż do rozpuszczenia. Ser odsączam na sitku z tłuszczu , podrzucając do góry tworzy się gładka masa , polewam nią grzanki lub wykładam obok. Dekoruję ruccolą i plastrami pomidora .


Walentynkowa kolacja we dwoje

Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Spróbuję w weekend.
    Www.justordinarymoments.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty