Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Zupa krem ze słodkich ziemniaków z chrupiącą kołderką nachos

Uwielbiam dania , które są połączeniem słodyczy i ostrości a ten krem taki jest najpierw czujemy delikatny i słodki smak batatów z kukurydzą który po przełknięciu zamienia się w małe piekiełko do tego ciągnący ser i niesamowicie chrupiące nachos na wierzchu. A wykonanie jest banalne , proste i daję niesamowitą satysfakcję z jedzenia . Piszę ten post podczas wyrastania chleba na zakwasie mam nadzieję ,że będę mogła pokazać wam efekt końcowy :) Zapraszam do polubienia mojej strony w prawym górnym rogu ;)

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 duże marchewki
  • 4 szalotki
  • puszka kukurydzy
  • łyżka masła
  • woda /  bulion
  • łyżka ostrej i słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka cayenne 
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki kminku
  • miseczka rozgniecionych nachosów 
  • ser żółty nie przytłaczający smakiem najlepiej gouda
  • drobno posiekany cienki szczypiorek
Wykonanie:

  1. Pokrojone w kosteczkę bataty i startą  marchew smażymy na maśle po 5 minutach dodajemy cebulę.
  2. Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je litrem wody , dodajemy kukurydzy gotujemy ok 30 min .
  3. przyprawiamy , oczywiście każda z przypraw może być użyta w mniejszej lub większej ilości.
  4. gotujemy jeszcze 30 minut i miksujemy po przestygnięciu , mój krem był bardzo gęsty jeśli chcecie uzyskać bardziej "zupną" konsystencję po zmiksowaniu dolejcie wody i podgotujcie.
  5. Rozgniecione nachosy podpiekam  w mikrofali ok 1 minute ale w usuwam je ze środka talerza tworząc gniazdko wtedy się nie spalą.
  6. zupę nalewam do miseczek i posypuję ją startym na drobnych oczkach serem oraz szyczypiorkiem  
  7. ciepłe nachosy  podaję w misce obok aby każdy dodał sobie ich tyle na ile ma ochotę oraz dzięki temu nie rozmiękną się zanim przystąpimy do rozkoszowania się kremem

Komentarze

  1. musi być pyszna, spróbuję, ale pewnie zrobię wersję łagodniejszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty