Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Dyniowy krem z kuleczkami z orkiszu

Jeśli miałabym wybierać jedną kuchnię świata, którą będę miała jeść do końca życia to na pewno były by to smak orientu. Żywe kolory pełne aromatu i bogate w smak i aromat potrawy . A ulubione warzywo z którego można przyrządzić od sałatki, przez zupę po ciasto to dynia. Moja czekała od święta złotej dyni,właśnie na ten dzień. Była bardzo duża, więc co z resztą? Pokrojona, zamrożona, ugotowana, upieczona i rozdana aby żaden kawałek się nie zmarnował. Trafił mi się piękny okaz szaro zielona skórka łatwa do obrania, pomarańczowy miąższ i aromat, który w dyni zazwyczaj jest słaby był intensywny nawet po ugotowaniu. Zostawiłam trochę ziaren do wysadzenia w ogrodzie. Może znacie nazwę? Dziś dla Was przygotowałam aromatyczna zupę krem z mleczkiem kokosowym oraz kotlecikami orkiszowym z pieczarkami w środku wszystko zostało doprawione naturalnymi przyprawami z seri "Vegeta NATUR"



Składniki na krem:

  • miska pokrojonej w kostkę dyni (u mnie jeden litr)
  • pół puszki mleczka kokosowego 250ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowy/warzywny
  • curry do smaku
  • Vegeta natur
  • łyżka masła i oleju do przesmażenia warzyw
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
Na kotleciki:
  • jedna saszetka trendy lunch z orkiszem i suszonymi pomidorami
  • 10 pieczarek
  • ser twardy np: bursztyn duża garść
  • masło do smażenia pieczarek
  • olej do smażenia rzepakowy
  • jedno jajko
  • bułka tarta do obtoczenia 
  • łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz 
  • Vegeta natur do pomidorów i mozarelli
Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać pokroić drobno, przesmażyć na maśle i oleju ok. 15 min aż wszystkie warzywa delikatnie się zarumienią.
  2. Dolać bulion, przecier pomidorowy oraz dodać przypraw, przykryć i gotować do miękkości
  3. W tym czasie ugotować kaszę trochę mocniej niż zazwyczaj aby była bardziej lepka, odstawić do wystudzenia.
  4. pieczarki pokroić drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem dużej ilości pieprzu
  5. ser zetrzeć a tarce, wymieszać z kaszą, przyprawami, mąką i jajkiem
  6. Nalać do miseczki z zimną wodę do obmywania dłoni po każdej kulce. Nabierać dużą łyżkę masy na dłoń i rozpłaszczyć, na środek wyłożyć łyżkę farszu, zamknąć całość i obtoczyć w bułce. Aż do ostatniego kotleta.
  7. Smażyć po 30 sec z każdej strony do zrumienienia, po czym włożyć do piekarnika i piec w 220 C 8 min.
  8. Podawać z kremem dyniowym. Smacznego






Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

  1. This blog was... how do you say it? Relevant!!
    Finally I've found something which helped me.
    Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty