Dyniowy krem z kuleczkami z orkiszu

Jeśli miałabym wybierać jedną kuchnię świata, którą będę miała jeść do końca życia to na pewno były by to smak orientu. Żywe kolory pełne aromatu i bogate w smak i aromat potrawy . A ulubione warzywo z którego można przyrządzić od sałatki, przez zupę po ciasto to dynia. Moja czekała od święta złotej dyni,właśnie na ten dzień. Była bardzo duża, więc co z resztą? Pokrojona, zamrożona, ugotowana, upieczona i rozdana aby żaden kawałek się nie zmarnował. Trafił mi się piękny okaz szaro zielona skórka łatwa do obrania, pomarańczowy miąższ i aromat, który w dyni zazwyczaj jest słaby był intensywny nawet po ugotowaniu. Zostawiłam trochę ziaren do wysadzenia w ogrodzie. Może znacie nazwę? Dziś dla Was przygotowałam aromatyczna zupę krem z mleczkiem kokosowym oraz kotlecikami orkiszowym z pieczarkami w środku wszystko zostało doprawione naturalnymi przyprawami z seri "Vegeta NATUR"



Składniki na krem:

  • miska pokrojonej w kostkę dyni (u mnie jeden litr)
  • pół puszki mleczka kokosowego 250ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowy/warzywny
  • curry do smaku
  • Vegeta natur
  • łyżka masła i oleju do przesmażenia warzyw
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
Na kotleciki:
  • jedna saszetka trendy lunch z orkiszem i suszonymi pomidorami
  • 10 pieczarek
  • ser twardy np: bursztyn duża garść
  • masło do smażenia pieczarek
  • olej do smażenia rzepakowy
  • jedno jajko
  • bułka tarta do obtoczenia 
  • łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz 
  • Vegeta natur do pomidorów i mozarelli
Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać pokroić drobno, przesmażyć na maśle i oleju ok. 15 min aż wszystkie warzywa delikatnie się zarumienią.
  2. Dolać bulion, przecier pomidorowy oraz dodać przypraw, przykryć i gotować do miękkości
  3. W tym czasie ugotować kaszę trochę mocniej niż zazwyczaj aby była bardziej lepka, odstawić do wystudzenia.
  4. pieczarki pokroić drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem dużej ilości pieprzu
  5. ser zetrzeć a tarce, wymieszać z kaszą, przyprawami, mąką i jajkiem
  6. Nalać do miseczki z zimną wodę do obmywania dłoni po każdej kulce. Nabierać dużą łyżkę masy na dłoń i rozpłaszczyć, na środek wyłożyć łyżkę farszu, zamknąć całość i obtoczyć w bułce. Aż do ostatniego kotleta.
  7. Smażyć po 30 sec z każdej strony do zrumienienia, po czym włożyć do piekarnika i piec w 220 C 8 min.
  8. Podawać z kremem dyniowym. Smacznego






Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty