Jeśli miałabym wybierać jedną kuchnię świata, którą będę miała jeść do końca życia to na pewno były by to smak orientu. Żywe kolory pełne aromatu i bogate w smak i aromat potrawy . A ulubione warzywo z którego można przyrządzić od sałatki, przez zupę po ciasto to dynia. Moja czekała od święta złotej dyni,właśnie na ten dzień. Była bardzo duża, więc co z resztą? Pokrojona, zamrożona, ugotowana, upieczona i rozdana aby żaden kawałek się nie zmarnował. Trafił mi się piękny okaz szaro zielona skórka łatwa do obrania, pomarańczowy miąższ i aromat, który w dyni zazwyczaj jest słaby był intensywny nawet po ugotowaniu. Zostawiłam trochę ziaren do wysadzenia w ogrodzie. Może znacie nazwę? Dziś dla Was przygotowałam aromatyczna zupę krem z mleczkiem kokosowym oraz kotlecikami orkiszowym z pieczarkami w środku wszystko zostało doprawione naturalnymi przyprawami z seri "Vegeta NATUR"
Składniki na krem:
- miska pokrojonej w kostkę dyni (u mnie jeden litr)
- pół puszki mleczka kokosowego 250ml
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 szklanki bulionu drobiowy/warzywny
- curry do smaku
- Vegeta natur
- łyżka masła i oleju do przesmażenia warzyw
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Na kotleciki:
- jedna saszetka trendy lunch z orkiszem i suszonymi pomidorami
- 10 pieczarek
- ser twardy np: bursztyn duża garść
- masło do smażenia pieczarek
- olej do smażenia rzepakowy
- jedno jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- łyżka mąki pszennej
- sól,pieprz
- Vegeta natur do pomidorów i mozarelli
Przygotowanie:
- Warzywa obrać pokroić drobno, przesmażyć na maśle i oleju ok. 15 min aż wszystkie warzywa delikatnie się zarumienią.
- Dolać bulion, przecier pomidorowy oraz dodać przypraw, przykryć i gotować do miękkości
- W tym czasie ugotować kaszę trochę mocniej niż zazwyczaj aby była bardziej lepka, odstawić do wystudzenia.
- pieczarki pokroić drobno i usmażyć na maśle z dodatkiem dużej ilości pieprzu
- ser zetrzeć a tarce, wymieszać z kaszą, przyprawami, mąką i jajkiem
- Nalać do miseczki z zimną wodę do obmywania dłoni po każdej kulce. Nabierać dużą łyżkę masy na dłoń i rozpłaszczyć, na środek wyłożyć łyżkę farszu, zamknąć całość i obtoczyć w bułce. Aż do ostatniego kotleta.
- Smażyć po 30 sec z każdej strony do zrumienienia, po czym włożyć do piekarnika i piec w 220 C 8 min.
- Podawać z kremem dyniowym. Smacznego
Test https://www.google.pl/
OdpowiedzUsuńThis blog was... how do you say it? Relevant!!
OdpowiedzUsuńFinally I've found something which helped me.
Thanks!