Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Chińskie pierożki w aromatycznym bulionie




Witajcie kochani w nowym roku. Brak czasu na wpisy, ale chodź trochę postaram się to podreperować  :D

To co lubię najbardziej wiele razy już testowane aromatyczne chińskie pierożki, zaproponuje Wam wersję z gotowanym mięsem z indyka oraz kurczaka. Nie przepadam za marnowaniem produktów więc zawszę szukam ich zastosowania w najkorzystniejszy sposób. No to do dzieła!





Składniki:

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Na farsz:

  • 200 g gotowanej piersi z indyka
  • 50 g mięsa z  ćwiartki kurczaka (bez skóry)
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 sztuki zielonej cebulki tylko biała część
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • (dla osób które nie lubią świeżej kolendry)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilka łyżek bulionu
  • łyżka przyprawy Vegeta NATUR
Na zupę:
  • 2 litry intensywnego bulionu
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego lub łyżka ciemnego
  • 0,5 papryczki piri-piri jeśli lubicie na ostro
  • 2-3 zielone cebuli do podania lub 5 cm zielonej części z pora
  • do dekoracji ,awokado,marchewka z bulionu,sezam, olej sezamowych

Przygotowanie:

  1. Przygotować zupę: zalać wrzątkiem grzybki mun, podgrzać rosół, dodać do niego pokrojony w plasterki imbir, i pokrojone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sosem sojowy dorzucić cebulkę, i papryczkę gotować na małym ogniu około 15 minut.
  2.   Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść plastyczne, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki jeśli będzie zbyt rzadkie. Odłożyć i przykryć ściereczka aby nie wyschło.
  3.   Przygotować farsz: mięso kroimy drobno razem z jedną marchewką, wymieszać z posiekaną pietruszką, przeciśniętym imbirem i czosnkiem, posiekaną cebulką, całość doprawić Vegetą natur ,sosem sojowym i olejem sezamowym.
  4. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 5 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu, sklejać rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. lub przeciwległe boki tworząc trójkąty, gotować do wypłynięcia ok 1,5 min. Odkładać na posmarowany oliwa talerz.
  5. Do miseczek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy ugotowane pierożki, awokado, marchewkę i posypujemy pokrojoną zieloną pietruszką i cebulką, oraz sezamem Podajemy na ciepło.
  6. Druga najpyszniejsza oraz najbardziej kaloryczna wersja to pierożki smażone, na rozgrzany olej rzepakowy kładziemy pierogi i smażymy do zrumienienia ok 30 sec z każdej strony. Podajemy same, lub z bulionem. Smacznego












Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

Popularne posty