Dawno temu kiedy jeszcze moja Bunia żyła to robiła z pyrek szare kluski, były najlepsze na świecie jak wszystkie inne Poznańskie kluski i szagówki. A wszystko dlatego, że dziadkowie pochodzili z Poznania.
Dzisiaj przedstawię ten przepis razem z pieczarkami napełnionymi aromatycznym farszem w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Danie dla 4 osób
Składniki:
Na kluski:
- ok.10 ziemniaków 1 kg
- mąka pszenna ok.1 szklanka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- drobno posiekana podsmażona cebulka
Na pieczarki:
- 8 pieczarek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 50 gram pieczonego indyka
- lub 50g wędzonego twarogu/tofu
- Vegeta Natur do uzupełnienia smaku
- czarny pieprz
- zielona pietruszka do posypania
- pół krążka dojrzałego camemberta
- 4 plasterki bekonu
- kilka łyżek osolonej wody
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, po kilku minutach zlać nadmiar płynu i do ziemniaków dodać białą skrobie z dna. Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki i odcinam dookoła zbędną skórę aby powiększyć otwór
- nóżki z pieczarek, indyka oraz przecier pomidorowy miksuje w blenderze z dodatkiem przypraw jak czarny pieprz oraz Vegeta Natur uniwersalna, która fajnie podkręci smak i jest serio, serio bez chemii sami sprawdźcie ;)
- Do wersji wegetariańskiej nie dodajemy po prostu mięsa a do farszu proponuję dodać kawałek wędzonego twarogu bądź tofu
- Gotową mieszankę nakładam do kapeluszy na wierzch wrzucam pocięty w kawałki ser oraz posypuje drobno posiekaną pietruszką.
- Piekarnik rozgrzany do 200 C foremka na muffinki wyłożona papierem do pieczenia, Utnij pasek papieru w kwadraty ok.5x5 cm natnij na środku z każdej strony prawie do końca i umieść w zagłębieniu.
- Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. W zależności jakiej wielkości lubicie kluski, Moje robiłam z połowy łyżki. Co jakiś czas zamoczyć łyżkę w zimnej wodzie wtedy łatwiej się nakłada.
- Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek pokryty cebulką i przemieszać kluseczki.
- Włóż pieczarki do foremki i nalej po łyżce osolonej wody z klusek (przed gotowaniem)
Komentarze
Prześlij komentarz