Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Kakaowe grzanki w jajku


Składniki:

  • 1 łyżka kakao słodzonego (np: suchard , nesquik)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • olej
  • 2 kromki chleba
  • maliny 
Wykonanie:
Pierwsze 4 składniki mieszamy razem w głębokim talerzu aż do powstania jednolitej konsystencji.
Chleb moczymy w masie z obu stron. Grzanki smażymy aż będą rumiane na małym ogniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem i malinami. Smacznego ;]

Komentarze

Popularne posty