Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Tort bezowy z masą malinowo maślaną

Składniki :
BEZA
- 6białek
- ok 40dkg miałkiego cukru
-szczypta soli
MASA
-4całe jajka
-150dkg cukru
-40dkg masła
-sok z jednej cytryny
-2 duże łyżki spirytusu
-ok 40dkg malin

Wykonanie:
Rozbijamy jajka , oddzielamy żółtka od białek. Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je aż powstanie sztywna piana (jest gotowa gdy się nie odkleja od miski), do tak przygotowanej piany dodajemy cukier powoli mieszając do uzyskania gładkiej masy. Na dużej płaskiej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Piane rozprowadzamy na blaszce w formie placków o średnicy 20cm i wkładamy do rozgrzanego piekarnika(   do 170C na 35min   )   .
Przygotowanie masy:
 Przygotowujemy kąpiel wodną (średni garnek napełniamy w 1/3 wodą ,doprowadzamy do wrzenia następnie zdejmujemy z ognia) nakładamy na to metalowa miskę lub garnek. Nad kąpielą wodna ucieramy jajka z cukrem aż do uzyskania jednolitej gęstej masy. Masło o temperaturze pokojowej rozrabiamy mikserem w innym naczyniu. Mieszając na wolnych obrotach masło dolewamy powoli wcześniej powstałą masę. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy do masy wcześniej umyte maliny i spirytus.Masę chłodzimy w lodówce ok 30min.
Upieczoną beze zostawiamy w piekarniku (na ok 30min) do obeschnięcia. Gotowy placek bezowy układamy na paterze przekładając grubą warstwą masy (ok 3cm). Wierzch przystrajamy malinami i miętą.


Placki możemy piec o różnej wielkości żeby uzyskać interesujący efekt.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty