Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sałatkowy kuskus



Składniki : 
-1,5 opakowania kuskusu 
- 0,5 papryki
-3 małe cebule
-3 piersi  kurczaka z bulionu winiary
- natka pietruszki
-1 marchewka ugotowana
-1 pietruszka ugotowana
-4 ząbki czosnku
-kostka bulionowa winiary
- sól ,pieprz
-oliwa z oliwek

 Wykonanie:
Kuskus zalewamy wrzącą wodą razem z kostką i pieprzem. Marchewkę, selera i kurczaka gotujemy jak na bulion , studzimy , kroimy. Kuskus mieszamy z pokrojoną drobniutko papryką i innymi warzywami .
     Cebule smażymy do  zeszklenia na maśle i dodajemy do mieszanki. Kurczaka podsmażamy z 0,5opakowania sosu jasnego z torebki. Czosnek kroimy na plasterki wykładamy na papier do pieczenia zostawiamy w piekarniku na 5minut w 50C . Bierzemy szklankę smarujemy oliwą na dno wsypujemy drobno posiekaną natkę i wkładamy sałakę , dociskamy i wykładamy na talerz posypujemy czosnkiem i gotowe ;) Można podawać na ciepło i zimno

Komentarze

  1. Niezwykle smakowity ten blog:) dziękuję za wizytę, rewanżowac się będę swoimi wizytami tutaj:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię różne rzeczy z kuskusu - lubię go w praktycznie każdej wersji - na słodko, słono, ostro.. Bardzo chętnie bym spróbowała również takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty