Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Jedzenie do pracy na zimno lub ciepło : siekane kotleciki z kurczaka

Hej, Hej zawsze staram się przygotować obiady i drugie śniadania na dwa dni do przodu gdzie  Jedzenie do pracy na zimno lub ciepło to  prawdziwe wyzwanie. Życie w ciągłym biegu nie ułatwia Nam utrzymania prawidłowej diety. Dlatego siekane kotleciki są fajną i szybką alternatywą dla zabieganych. 


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża papryka
  • 1 marchewka lub pół cukinii
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki żytniej typu 720 lub pszennej
  • wędzona papryka, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:

  1. Posiekaj filety w drobną kostkę, świeżą paprykę oraz natkę pietruszki.
  2. Marchew lub cukinie zetrzyj na tarce.
  3. Wymieszaj z resztą składników, jeżeli masa jest za rzadka dodaj trochę mąki
  4. Na rozgrzany olej kładź łyżką po jednym kotleciku i smaż aż się zarumienią z obu stron
  5. Kotleciki można podawać na zimno jako przekąskę na imprezę, zabrać do pracy jako samodzielne danie lub podać z ryżem i sałatką. 
  6. Smacznego!





Komentarze

Popularne posty