Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Wielkanocne ciasto jajko sadzone

Witajcie, przychodzę do Was z przepisem na niezwykłe ciasto wyglądem przypominające sadzone jajko na zielonej chmurce ze szpinaku. To ciasto udekoruję każdy wielkanocny stół i zachwyci miłośników zdrowszych wersji deserów, ponieważ ciasto jajko sadzone składa się z prostych składników, nie jest zbyt słodkie ale swoim wyglądem przyciąga wzrok i aż prosi się o dokładkę.Moja wersja jest na 8 dużych kawałków ze względu na to iż nie mogłam nigdzie dostać połówek moreli w syropie i zastąpiłam je brzoskwiniami, które oczywiście są większe więc kawałków ciasta wychodzi mniej. No to zaczynamy!

 


Składniki na wielkanocne ciasto jajko sadzone:

  • Paczka mrożonego szpinaku 450 g
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 1 galaretka krystaliczna najlepiej cytrynowa
  • 1 puszka moreli lub brzoskwiń
  • dekoracje batonik owocowy
  • pół szklanki wody z cytryną do nasączenia
  • 650 g twarogu sernikowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • śmietan-fix 

 


 

Przygotowane wielkanocnego ciast jajka :

  1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy z nadmiaru wody, galaretki rozpuszczam, każda osobno w 400 ml wrzątku
  2. Wbijamy jajka do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy do momentu powstania jasnej puszystej masy, wtedy zaczynamy wlewać olej cienkim strumieniem.
  3. Po tym etapie dodaje papkę szpinakową i zaczynam mieszać szpatułką w jedną stronę, przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do blaszki ok.20x30cm cm wyłożonej papierem do pieczenia wlewam ciasto i piekę 30-40 minut w temperaturze 170 c. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło trzeba sprawdzić patyczkiem czy zostaje suchy, jeżeli nie dokładamy 5minut.
  5. Po upieczeniu ciasto wyciągam z piekarnika i po ok.10 minutach, wyciągam z blaszki, odklejam od papieru i odwracam na drugą stronę aby wierzch ciasta się nie przesuszył.
  6. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy śmietan-fix, zmniejszamy obroty dodajemy powoli łyżka po łyżce twarogu, cukier i startą skórkę z cytryny.
  7. Blaszkę wykładamy  folią spożywczą, umieszczamy w niej ciasto, nasączamy wodą z cytryną, wykładamy równomiernie masę serową, umieszczamy połówki brzoskwiń/ moreli na wierzchu i zalewamy w pół stężałą galaretką. 
  8. Umieszczamy w lodówce na ok 2-3h. Ciasto jajko sadzone kroimy w równe kwadraty nożem moczonym we wrzątku.
  9. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty