Witajcie, przychodzę do Was z przepisem na niezwykłe ciasto wyglądem przypominające sadzone jajko na zielonej chmurce ze szpinaku. To ciasto udekoruję każdy wielkanocny stół i zachwyci miłośników zdrowszych wersji deserów, ponieważ ciasto jajko sadzone składa się z prostych składników, nie jest zbyt słodkie ale swoim wyglądem przyciąga wzrok i aż prosi się o dokładkę.Moja wersja jest na 8 dużych kawałków ze względu na to iż nie mogłam nigdzie dostać połówek moreli w syropie i zastąpiłam je brzoskwiniami, które oczywiście są większe więc kawałków ciasta wychodzi mniej. No to zaczynamy!
Składniki na wielkanocne ciasto jajko sadzone:
- Paczka mrożonego szpinaku 450 g
- 3 jajka rozmiar L
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 1 galaretka krystaliczna najlepiej cytrynowa
- 1 puszka moreli lub brzoskwiń
- dekoracje batonik owocowy
- pół szklanki wody z cytryną do nasączenia
- 650 g twarogu sernikowego
- 500 ml śmietanki 30%
- starta skórka z jednej cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
Przygotowane wielkanocnego ciast jajka :
- Rozmrażamy szpinak i odsączamy z nadmiaru wody, galaretki rozpuszczam, każda osobno w 400 ml wrzątku
- Wbijamy jajka do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy do momentu powstania jasnej puszystej masy, wtedy zaczynamy wlewać olej cienkim strumieniem.
- Po tym etapie dodaje papkę szpinakową i zaczynam mieszać szpatułką w jedną stronę, przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do blaszki ok.20x30cm cm wyłożonej papierem do pieczenia wlewam ciasto i piekę 30-40 minut w temperaturze 170 c. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło trzeba sprawdzić patyczkiem czy zostaje suchy, jeżeli nie dokładamy 5minut.
- Po upieczeniu ciasto wyciągam z piekarnika i po ok.10 minutach, wyciągam z blaszki, odklejam od papieru i odwracam na drugą stronę aby wierzch ciasta się nie przesuszył.
- Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy śmietan-fix, zmniejszamy obroty dodajemy powoli łyżka po łyżce twarogu, cukier i startą skórkę z cytryny.
- Blaszkę wykładamy folią spożywczą, umieszczamy w niej ciasto, nasączamy wodą z cytryną, wykładamy równomiernie masę serową, umieszczamy połówki brzoskwiń/ moreli na wierzchu i zalewamy w pół stężałą galaretką.
- Umieszczamy w lodówce na ok 2-3h. Ciasto jajko sadzone kroimy w równe kwadraty nożem moczonym we wrzątku.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz