Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Wielkanocne przystawki: tartaletki z pastą łososiową oraz z suszonymi pomidorami i oliwkami

Tartaletki w wersji wytrawnej możecie znaleźć w Auchan. Podawać je można z ulubionymi pastami na wiele sposobów. Ważne jest, aby nie robić ich dzień wcześniej, ponieważ ciasto zwilgnie i nie będzie efektu chrupkości. Ilość składników podana na 24 tarteletki, czyli całe opakowanie.




Składniki na tarteletki z pastą łososiową:

  • 3 łyżki serka śmietankowego (polecam mój smak.  
  • koperek
  • 100 g wędzonego łososia
  • łyżeczka kaparów
  • 2 rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
Składniki na tarteletki z suszonymi pomidorami:

  • garść suszonych pomidorów
  • łyżka posiekanych zielonych oliwek
  • łyżka czarnych posiekanych oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżka zmielonych orzeszków ziemnych
  • łyżka parmezanu
  • pieprz
  • odrobina oliwy z pomidorów
  • natka pietruszki
Wykonanie:

  1. Kroję łososia, kapary oraz koperek łącze z serkiem i przyprawami.
  2. Rzodkiewkę kroję na cienkie plasterki, siekam szczypiorek.
  3. Pastą nadziewam połowę tarteletek, dekoruję wcześniej pokrojonymi plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorkiem.
  4. To samo wykonuję z pastą z suszonych pomidorów, kroje i łączę w całość 
  5. Łyżka po łyżce nakładam do tarteletek pastę i dekoruję płatkami parmezanu oraz zieloną pietruszką.








Komentarze

Popularne posty