Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Naleśniki z twarogiem i pomarańczami

W tym wpisie przedstawię Wam przepis na cieniutkie naleśniki ze słodkim twarożkiem i karmelizowanymi pomarańczami w słodkim syropie. Składniki na 10 porcji.


Składniki na naleśniki z twarogiem i pomarańczami:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1/2 szklanki mleka 3,2% lub napoju roślinnego
  • 1/2 szklanki wody może być gazowana
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka roztopionego masła /oleju rzepakowego
  • 2 duże szczypty soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz twarogowy:
  • kostka tłustego twarogu
  • pomarańcza
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki  wody
  • 50 ml śmietanki 30%
Syrop pomarańczowy:
  • cała pomarańcza
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody


Jak wykonać naleśniki z twarogiem i pomarańczami:
  1. W dużej misce umieszczamy wszystkie płynne składniki, przesiewamy mąkę i dodajemy sól, całość mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji i odstawiamy na ok.10 minut.
  2. Pomarańcze obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy wodę i dodajemy cukier, czekamy, aż całość się rozpuści.kiedy płyn zacznie delikatnie wrzeć, dodajemy pomarańczę razem z sokiem. Zmniejszamy ogień na minimum i mieszając, od czasu do czasu czekamy, aż sok zgęstnieje a pomarańcza zacznie się delikatnie rozpadać (ok.10 minut) odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy marmolada się przestudzi, mieszamy ją razem z twarogiem i śmietanką.
  3. Syrop z pomarańczy zaczynamy robić od wyciśnięcia soku z całego owocu i obkrojenie skórki bez albedo (białej części) najlepiej zrobić to ostrym cienkim nożykiem, tak pokrojoną skórkę dodajemy na patelnie razem z sokiem, wodą i cukrem. Ewentualnie można użyć do uzyskania samej skórki tarki przed obraniem owocu. Gotuje całość ok 10 minut aż syrop delikatnie zacznie gęstnieć.
  4. W po międzyczasie smażymy naleśniki, najlepsze ciasto to takie, które szybko rozpływa się po patelni. Jeżeli po wlaniu chochelki i przechyleniu patelni ciasto zatrzymuję się, wtedy dolewamy po 2-3 łyżki wody z każdym kolejnym naleśnikiem. Naleśniki smażymy z jednej strony na bardziej rumiano, a z drugiej zostawiamy dosyć blade. Mając w pamięci, że będziemy je obsmażać drugi raz.
  5. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem pomarańczowym, składamy na 4 i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor w połowie gotowego syropu.
  6. Podajemy ciepłe i chrupiące. Chociaż na zimno smakują również rewelacyjnie. Smacznego 







Komentarze

Popularne posty