Polecane

Mini deserki w słoiczkach z galaretką morelową

Deserki w słoiczkach są jednym z najczęściej robionych przeze mnie deserów. Można zawsze łatwo je przetransportować do pracy, na imprezę lub grilla do znajomych, nie ma problemu z opakowaniami, bo można wykorzystać słoiczki najróżniejszych kształtów, oczywiście trzeba pamiętać, by uprzednio słoiki wyparzyć, zalać wodą z płynem odstawić na kilka godzin  i tym sposobem pozbyć się niepotrzebnego aromatu.




Składniki na mini deserki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • śmietan-fix
  • duża puszka moreli 
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pól opakowania orzeszków laskowych w kawałkach
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekoladki do dekoracji


Jak wykonać mini deserki:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odczekujemy kilka minut, aby się całkowicie rozpuściła, w międzyczasie kroimy morele na małe cząstki i umieszczamy je w misce z sokiem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dosłownie 15 minut. Przez to, że sok jest w temperaturze pokojowej, galaretka szybciej tężeje.
  2. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać, wlewamy ją do słoiczków, wypełniając ok.1/3 naczynia, zakręcamy i stawiamy bokiem w lodówce (Ułatwieniem będzie użycie blaszki do babeczek jako stojaczka)
  3. Ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę. Ubijamy śmietankę, razem ze śmietan-fixem i cukrem pudrem, na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy łopatką. Gotową masą wypełniamy resztę słoiczka z już stężałą galaretką, dekorujemy orzeszkami i gotowe, wstawiamy deserki do lodówki i już po 30 minutach możemy cieszyć się słodkościami. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty