Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Rozetki z ciasta naleśnikowego

Pewne wspomnienie z dzieciństwa od dłuższego czasu nie dawało mi spokoju, a mianowicie pewne ciasteczka robione za pomocą zabawnego przyrządu przez babcie Irenkę. Niestety stare foremki na druciku zaginęły już dawno temu, więc zamówiłam nowe z amelinium ;) Przepis podaję na dużą miskę rozetek. Trzeba pamiętać o tym aby pilnować temperatury oleju. Kiedy rozetki zbyt szybko będą, się przypalać należy zmniejszyć ogień i  w drugą stronę jeżeli zbyt długo będą pływać białe, należy podkręcić temperaturę. Za gęste ciasto nie przyklei się do foremki i wtedy należy je delikatnie rozżedzić wodą 

Jeśli ciasto zostaje w misce i nie przylepia się do formy, spróbujcie rozrzedzić je wodą gazowaną – należy też strząsać nadmiar oleju z formy przed zanurzeniem w cieście.





Składniki na rozetki z ciasta naleśnikowego:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej lub piwa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu/octu
  • duża szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie rozetek z ciasta naleśnikowego:
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Na końcu alkohol. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy na kilkanaście minut.

  2. Do gorącego oleju wstawiamy foremki na rozetki. Pierwszy raz na 2-3 minuty, aby się nagrzały i napiły.

  3.  Z foremki strząsamy nadmiar oleju. Gdy zostaną zbyt duże krople oleju, ciasto nie przylepi się i zostanie w misce i szybko zanurzamy w cieście – uważając, aby nie zanurzyć wierzchu foremki – inaczej nie będzie można z niej zdjąć rozetki . Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy ok. 20-30 sekund z każdej strony, aż nabierze rumianego koloru. Gotowe rozetki odkładamy na papierowy ręcznik.

  4.  Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe :) Smacznego



Komentarze

Popularne posty