Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rozetki z ciasta naleśnikowego
Jeśli ciasto zostaje w misce i nie przylepia się do formy, spróbujcie rozrzedzić je wodą gazowaną – należy też strząsać nadmiar oleju z formy przed zanurzeniem w cieście.
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka wody gazowanej lub piwa
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wódki lub spirytusu/octu
- duża szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Na końcu alkohol. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy na kilkanaście minut.
Do gorącego oleju wstawiamy foremki na rozetki. Pierwszy raz na 2-3 minuty, aby się nagrzały i napiły.
Z foremki strząsamy nadmiar oleju. Gdy zostaną zbyt duże krople oleju, ciasto nie przylepi się i zostanie w misce i szybko zanurzamy w cieście – uważając, aby nie zanurzyć wierzchu foremki – inaczej nie będzie można z niej zdjąć rozetki . Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy ok. 20-30 sekund z każdej strony, aż nabierze rumianego koloru. Gotowe rozetki odkładamy na papierowy ręcznik.
Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe :) Smacznego
Popularne posty
Prawdziwy biszkopt ubijany na parze (nic prostszego )
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałaka z marynowaną rzodiewką daikon i mixem sałat
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz