Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Coś na szybko :Hot-dogi w czosnkowej bułce



Nie jestem raczej za śmieciowym jedzeniem im więcej warzyw , czystego mięsa i mniej zapychaczy tym lepiej .
      No ale wiadomo czasem ma się ochotę na bułę w tym wypadku hot-doga . Ale , ale parówki...i tu się zaczyna problem znaleźć takie które składają się z mięsa bo jeżeli ma ochotę na soje to kupuję kotlety sojowe prawda? Więc zawsze patrzcie na skład bo jak to różni ludzie powtarzają przy kebabie"człowiek nie królik warzyw jeść nie musi" po czym ostentacyjnie wywalają warzywa do kosza a zajadają się MOM'em z soją.A to raczej do mięsa nie należy ;)

    Kiedy poznałam ta banalnie prostą potrawę?W dzieciństwie kupowaliśmy bułkę wrocławską wydrążaliśmy w niej dziurę wkładaliśmy parówkę i zalewało się to ketchupem a wszystkie dzieciaki były w niebo wzięte a jak u was zaczyna się historia "gorącego psa"? .

Składniki na 1 hot doga:

  • bułka czosnkowa 
  • parówka
  • kawałek papryki
  • ogórek konserwowy
  • musztarda Dijon 
  • ketchup
  • ser żółty gouda plasterek
  • dużo pietruszki
  • podsmażana cebulka

Wykonanie:
Nic prostszego bułkę kroimy  , smarujemy musztardą , cebulkę podsmażamy na oliwie do zrumienienia , parówkę i ser układamy w bułce podgrzewamy w mikrofali przez 30 sec. Warzywa kroimy na cienkie paski i plasterki , pietruszkę siekamy. Wszystko nakładamy na bułkę dekorujemy ketchupem . Do hot doga można włożyć również posiekaną kapustę , pomidory i świeże warzywa. 
Jeżeli nie jecie pieczywa zawińcie to w omlet  i zamiast parówki użyjcie kiełbaski drobiowej lub zmielonego mięsa z rosołu . 

I "parówy"pamiętajcie patrzcie na skład minimum  80% jak najmniej dziwnych i niezrozumiałych nazw , glutaminianu sodu , wzmacniaczy , spulchniaczy itp itd

Dodaję do akcji nożownika ;) 

Komentarze

  1. Nożownik lubi to :) Fajny pomysł z tym omletem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję oczywiście tak barwnie i dokładnie jak Twój post nie umiem pisać ale zachwycił mnie i stwierdziłam , że trzeba zacząć umieszczać trochę już zakurzone przepisy a ta akcja idealnie się do tego nadaję :D

      Usuń
  2. przepadam za hot dogami! :)podoba mi się ta akcja :) Pozdrawiam! Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne, podrzuce to kamilowi to moze mi kiedys zrobi!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty