Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Ostre gofry - słodkie gofry

 -



Gofry , gofery jak kto woli ja lubię wersje na słodko z dodatkiem cukru pudru , śmietany lub soku z malin. Niektórzy wolą tylko na ostro-słono z sosem serowo-czosnkowym.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na słodkie:

  • 2 łyżki cukru
  • dodatki - śmietana 30% , cukier puder ,sok z malin
Na ostre:

  • sól
  • pieprz cayenne 
  • oregano
dodatki na sos:
  • 3 plasterki żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • 1 pomidor suszony

Wykonanie:

Do miski wbić białka ubić na sztywno z solą. Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia, pozostałe składniki połączyć i wymieszać na jednolita masę dodać masło, przyprawy . Wymieszać delikatnie z białkami. Masę należy wlewać do rozgrzanej gofrownicy tak aby zakryła dno. Pieczemy ok 10-15min. Otwieramy maszynkę dwa razy żeby gofry odparowały i stały się bardziej chrupiące . Czynność powtarzamy z odstępami 2min aby gofrownica nagrzała się ponownie.
Sos serowo-czosnkowy :
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, próbujemy smaku, doprawiamy wg uznania, mogą to być zioła np: oregano, tymianek, majeranek, kolendra. I podajemy z goframi



Komentarze

  1. A ja nie mam gofrownicy, a bardzo chciałabym mieć, bo gofry uwielbiam... Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Taka zwykła chyba dużo nie kosztuję a wiem , że są takie z nakładkami , grill , sandwich i gofrownica więc 3 w jednym od 60 zł :)
      Zapraszam do obserwatorów:D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty