Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Sycąca Bułka na śniadanie z jajkiem w koszulce


Szybkie i smaczne śniadanie . Do pracy idealne zamiast kebabów i innych paskudztw , którym Polacy uwielbiają się żywić "z braku czasu". A i jest bardzo szybkie w przygotowaniu ok 4 min w dowolnej ilości:)

Potrzebne nam będą do jednej bułki::
  • 1 jajko
  • 2-3 plastry szynki
  • 2 plasterki sera
  • 2 plasterki pomidora
  • pół ogórka konserwowego lub kiszonego
  • kiełki
  • majonez,musztarda,keczup
  • bułka pszenna
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 Do rondelka wlewamy ok 1 szklanki wody tak aby zakryć całe żółtko które tam wbijemy , solimy wodę. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i wbijamy jajko , po chwili łyżką nalewamy białko na żółtko delikatnie i powoli , żeby nam nie rozpłynęło się w wodzie.  Jajo zostawiamy na ok 1 min w garnku. W tym czasie rozkrawamy  bułkę , wyjmujemy miąższ , smarujemy z jednej strony musztardą z drugiej majonezem rozkładamy po plasterku sera żółtego (dlatego aby nasza kanapka nie przesiąkła płynami) szynkę wkładamy na 30sec do mikrofalówki aby lekko się podpiekła i straciła zbędny tłuszcz. reszte składników kroimy i rozkładamy na bułce , nakładamy jajko wcześniej odsączone na ręczniku papierowym, zalewamy keczupem i gotowe :D W ten oto sposób zrobimy szybkie i proste śniadanie do pracy lub szkoły.

Komentarze

  1. ja jakoś wolę sadzone, ale całośc wiadomo mniam !:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez uwielbiam sadzone na maśle najlepiej ^^ale takie w koszulce ma więcej białka i mniej kalorii ^^ więc dwa w jednym a bez majonezu taka kanpaka nie ma sensu :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty