Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Pasta jajeczna z bekonem i cebulką


Składniki:
  • 2 kostki twarogu chudego lub serka wiejskiego(duże opakowanie)
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • garść szczypiorku
  • pół usmażonej małej cebuli
  • garść usmażonego boczku pokrojonego w mała kostkę
  • szczypta Vegety
  • przyprawa do mięsa czerwona(może być do indyka lub kurczaka)
  • pieprz 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


Wykonanie :
twaróg mieszamy z przyprawami i jogurtem , jajka siekamy drobno lub używamy specjalnego kółeczka z siatką drucianą do krojenia warzyw na sałatkę. dodajemy usmażony boczek i cebulkę .
Wskazówki:
Przyprawa do mięsa nadaje paście naprawdę dobrego smaku lub pieprz ziołowy prymat ze względu na jego wyjątkowy smak którego nie spotkałam w innych pieprzach ziołowych , które dla mnie po postu brzydko pachną. Zamiast twarogu można użyć serka wiejskiego (jak na zdjęciu). Ja odkrawam tłuszcz z boczku ,w zastępstwie można użyć szynki. Dla koloru można dodać kurkumy lub odrobinę curry indyjskiego firmy Kamis które ma smak zbliżony do pieprzu prymat. 
(Nie reklamuję żadnych produktów)



Komentarze

  1. mmm, pasta jajeczna i to z curry! ja lubię bardzo dodatek curry do wielu potraw, musi być pysznie!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty