Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Hot-dog w grzance z jajkiem


  • 1 parówka
  • 2 kromki chleba białego tostowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ketchup 
  • olej
  • szczypiorek


Jajko rozrabiamy z przyprawami , od chleba odcinamy skórkę . Kromki moczymy w jajku lekko dociskając aż zmiękną. Pieczywem obtaczamy parówkę i delikatnie kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy najpierw obie strony bułki na małym ogniu pod przykryciem aby jajko w środku się ścięło a na koniec podsmażamy stronę z parówką . Dekorujemy i wcinamy puki gorące :0
'hot-doga' możemy również obtoczyć w bułce tartej to nada jej chrupkości a przepis jak to zrobić znajdziecie tutaj


Zdjęcia robione starym telefonem ale jednak coś widać:D Enjoy!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty