Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Mini deserki w słoiczkach z galaretką morelową

Deserki w słoiczkach są jednym z najczęściej robionych przeze mnie deserów. Można zawsze łatwo je przetransportować do pracy, na imprezę lub grilla do znajomych, nie ma problemu z opakowaniami, bo można wykorzystać słoiczki najróżniejszych kształtów, oczywiście trzeba pamiętać, by uprzednio słoiki wyparzyć, zalać wodą z płynem odstawić na kilka godzin  i tym sposobem pozbyć się niepotrzebnego aromatu.




Składniki na mini deserki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • śmietan-fix
  • duża puszka moreli 
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pól opakowania orzeszków laskowych w kawałkach
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekoladki do dekoracji


Jak wykonać mini deserki:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odczekujemy kilka minut, aby się całkowicie rozpuściła, w międzyczasie kroimy morele na małe cząstki i umieszczamy je w misce z sokiem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dosłownie 15 minut. Przez to, że sok jest w temperaturze pokojowej, galaretka szybciej tężeje.
  2. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać, wlewamy ją do słoiczków, wypełniając ok.1/3 naczynia, zakręcamy i stawiamy bokiem w lodówce (Ułatwieniem będzie użycie blaszki do babeczek jako stojaczka)
  3. Ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę. Ubijamy śmietankę, razem ze śmietan-fixem i cukrem pudrem, na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy łopatką. Gotową masą wypełniamy resztę słoiczka z już stężałą galaretką, dekorujemy orzeszkami i gotowe, wstawiamy deserki do lodówki i już po 30 minutach możemy cieszyć się słodkościami. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty